Цветелина Стоянова, световната шампионка от ансамбъла по художествена гимнастика и част от новите златни момичета на България, полетя от шестия етаж в опит да се самоубие.

От известно време грацията от ансамбъла има психични проблеми, които се задълбочавали, разбра “24 часа”.

Тя отказвала

да тренира.

Обявила, че

слага край на

спортната си

кариера

Нищо, че през август за този ансамбъл предстои последното и най-важно състезание - олимпиадата в Рио. Но на 14 юни, когато съотборничките ѝ заминаха за европейското първенство в Израел, Цветелина Стоянова реши да сложи и край на живота си.

Тя се хвърлила от шестия етаж на блок 319 в столичния квартал “Надежда”, където живее семейството ѝ.

По принцип грацията живееше отделно от тях - в Банкя, заедно с приятеля си Александър Любенов, който е вратар на футболния “Левски”. Нито бабата, нито братът на Цвети са заподозрели намеренията ѝ да се хвърли от високо, за да отнеме живота си на 14 юни.

21-годишната гимнастичка е приета по спешност в шоковата зала в “Пирогов”. Тя е била в съзнание, но в изключително тежко състояние. Незабавно се наложило да ѝ бъде направена животоспасяваща операция - заради голяма кръвозагуба от разкъсване на далака момичето е вкарано в операционната почти веднага след приемането ѝ в спешната болница, което е станало в 13,58 часа.

В противошоковата зала дежурният екип е установил политравма - засегната е повече от една анатомична област.

Травмите са

основно в

гръдния кош

и корема,

засегнати са

и прешлените на

гръбначния стълб

Кръвоизливът е овладян и момичето е под постоянно наблюдение в централната реанимация на “Пирогов”. Състоянието му е много тежко.

Оперирал я е един от най-добрите и опитни екипи на спешната болница, прави се всичко възможно за предотвратяване на усложнения, казаха лекарите.

Въпреки че спешната няколкочасова операция за спасяване на живота на Цветелина е успешна, е твърде вероятно гимнастичката да остане парализирана. Поне такива сигнали има след интервенцията - Стоянова изобщо не си усеща краката.

Директорът на столичната полиция Младен Маринов обяви, че незабавно след инцидента на мястото е започнал оглед, за да се изясни механизмът на падането. Следи от насилие не са открити.

Не е известно да има конкретна причина, която да е отключила желанието на Цветелина Стоянова да сложи край на живота си, твърдят познати. Но по непотвърдена информация тя е имала паническо разстройство и

дори ѝ е оказвана

специализирана

помощ при

психолог

Жестоката вест завари съотборничките на Цветелина вече пристигнали в Израел, закъдето тръгнаха без нея за участие на европейското първенство. По-рано през деня на летище София бе съобщено, че Цветелина Стоянова има здравословен проблем и нейното място в ансамбъла ще заеме резервата Любомира Казанова. Казанова е имала три дни, за да се включи на пълни обороти в тренировките на отбора.

“Цветелина Стоянова има здравословен проблем, който се задълбочи след световната купа в Испания, и затова няма да може да вземе участие на това европейско първенство”, каза старши треньорът на тима Ина Ананиева преди отпътуването за Холон сутринта. По-късно щабът на гимнастичките ни и водачът на родната делегация - шефът на художествената гимнастика Илияна Раева, публикуваха снимка на летището във Виена, откъдето продължаваха към Израел, нищо неподозиращи за предстоящата трагедия в София. Пристигайки там, научават и потресаващата вест от България.

“Тя

сподели, че има

проблем. Сама

пожела да не

пътува с отбора

От няколко дни не тренираше”, заяви голямата ни треньорка Нешка Робева пред bTV. “И Илияна ми каза, че е по-важно да се запази здравето ѝ, отколкото да се жертва заради даден турнир”, добави Робева.

Не е ясно обаче дали на летището Ина Ананиева е визирала психичния проблем на Цветелина Стоянова и тормозещата я страхова невроза, или травмата, получена преди световната купа в София. Тогава 21-годишната грация изкълчи глезен дни преди домакинството ни в края на май. Но въпреки травмата тя участва в емоционалното последно състезание за този ансамбъл пред българска публика. А българките завоюваха два златни медала във финалите на отделните уреди - на пет ленти и на два чифта бухалки и три обръча. Отделно се окичиха и със сребро в многобоя.

Цветелина Стоянова е родена на 13 септември 1994 г. в София. Световна шампионка в многобоя от Измир 2014, световна вицешампионка на три топки и две ленти пак от първенството в турския град, сребърна медалистка на планетата в многобоя от Щутгарт през 2015 г. и бронзова на три чифта бухалки и две въжета.