Атрактивна възстановка на преминаването на Дунав  от руските войски при Свищов подготвя общинската управа в Свищов. С историческия акт ще бъдат отбелязани 139 години от освобождението на крайдунавския град. Мащабното събитие е насрочено за 10.30 часа на 26 юни 2016г. Същия ден на брега на Дунав, в местността „Паметниците“ ще се струпат патриоти от клуб „Традиция”. Те ще пресъздадат значимото събитие, като ще са в автентични военни униформи, ще стрелят с оръжия и ще плуват по Дунав с лодки.

Зрелищното събитие ще започне с появата на 5 лодки с руснаци, които дебаркират на свищовския бряг. Те ще бъдат посрещнати със стрелба от турски оръдия. Ще последват бойни действия, като руските войски ще нападат, а османлиите ще се отбраняват. Зрителите ще наблюдават как нахлуват турски подкрепления, но пристига втори руски ешалон и десният бряг на Свищов ще бъде превзет. Претърпели огромни загуби, турците ще се оттеглят към село Вардим и Търново.

След мащабната възстановка жителите и гостите на Свищов, както и официалните лица, ще поднесат цветя и венци в историческата местност „Паметниците”.

Това събитие ще предшества юбилейното честване на 140 години от преминаването на руските войски на Дунав край Свищов, който е първият освободен български град.
След прекъсване от 39 години по идея на новия кмет това паметно събитие от нашата история ще бъде отбелязано с редица културни и обществени прояви, които ще предшестват и съпътстват действията по възстановката. Още на 24 юни в градинката около паметника на Свободата в Свищов ще пристигне част от екипа на клуб „Традиция“, който ще експонира музей на открито, където гражданите и гостите на града ще имат възможност да се докоснат до дрехи, оръжия и предмети с историческа стойност и значение. Същата експозиция ще се пренесе в деня на възстановката в парк „Паметниците“, с което се предвижда да стане достояние на повече посетители.

Тържествата на 26 юни продължават с празнична програма през целия ден с участието на местни изпълнители. 27 юни - денят, в който се отбелязва освобождението на Свищов ще премине с тържествено поклонение пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.