За първото тримесечие на годината депозитите на сирийските бежанци в банките в Турция достигнаха 1, 2 млрд. турски лири, съобщава Анадолската агенция.

По данни на Агенцията за банков надзор през 2012 г. влоговете на бягащите от вътрешния конфликт в Сирия са били в размер на 311 258 000 лири, през 2013 г. достигат 694 369 000 лири, а през 2014 г. – 733 875 000 лири. През миналата година е регистриран впечатляващ ръст от 63, 8% - депозитите им възлизат на 1 201 987 000 турски лири. Уточнява се, че това са спестяванията само на една част от бежанците, установили се в Турция. Друга част инвестира пряко в недвижими имоти, като често това става чрез подставени лица с турско гражданство. Засега е известен само един сирийски предприемач, изплашен от Арабската пролет, който прехвърлил 300 млн.долара в Турция и е установил съдружие с местни големи консорциуми в сферата на строителството. Името му обаче не се съобщава.

Все още остава неизвестен броят на бизнесмените от средно и по-ниско ниво от Сирия, които също отбелязват косвено отражение върху инвестициите в турската икономика. Според финансовия анализатор на Анадолската агенция Ислам Мемиш първите бежанци от Сирия са пристигнали със солидни суми пари, а някои от тях са побързали да ги обърнат в долари заради срива на сирийската валута. „Още през първата година от кризата в Сирия и пристигащия човешки поток в Турция започна интензивна валутна търговия. Сирийската лира загуби стойност, но влезе в оборотите на черния пазар. Бежанците започнаха обмен на валута и злато и така сериозно се намесиха в ръста на този сегмент, някои дори отвориха златарски магазини, което е значителен принос към пазара. Част от богатите бежанци, които обърнаха сирийската валута в долари, по-късно ги инвестираха в недвижими имоти. Други подсилиха хранителния сектор – в почти всеки квартал на Турция има ресторанти с арабски обозначения, магазини и павилиони. Тези обекти са отворени в съдружие с местни хора“, коментира финансистът. Според него благодарение на сирийските бежанци висок ръст отбелязват и трансферите на долари през Western Union за подкрепа на близките.