На 18 юни 2016 г. модното училище на Русе организира туристически поход под надслов „120 успешни години Професионална гимназия „Недка Иван Лазарова” – Русе”. Събитието се реализира в рамките на спечелен проект на училището по Програма „Русе – Европейски град на спорта 2016” с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух”.

Инициативата предвижда пешеходен поход в Природен парк „Русенски Лом” - от с. Табачка до археологически резерват „Средновековен град Червен“ покрай река Лом, съчетан с провеждането на приложни спортни игри. Над 250 ученици, включително деца със специални образователни потребности, ще имат възможност да се запознаят с природните и исторически забележителности в региона чрез преживяване и спортни изяви.

Всеки клас по време на похода ще бъде с развято българско знаме - дело на възпитаници на гимназията с идеята да се съхраняват традициите на българската духовност и култура, както и да се популяризират символите на българската държавност.

Походът има за цел се постави акцент върху важността на физическата активност на децата навън сред природата, както и да стимулира интереса на учениците към културно-историческото ни наследство.

Спортните инициативи в рамките на проекта ще включват състезателни игри на открито между отбори, излъчени от класовете; построяване на биваци от подръчни средства – колиба, навес и др.; приложни игри с пренасяне и преодоляване на препятствия; откриване на предмети с използване на схема, карта и компас; игри с топки и федербал; състезание с хвърчила. На победителите от игрите ще бъдат връчени награди, а на най-активния участник сред учениците - приз „Спортист на ПГО”.