Има завишен интерес на чуждестранните инвеститори към Северна България, съобщи във Велико Търново министърът на икономиката Божидар Лукарски. "Търново е близо до р. Дунав, а при голяма част от моите посещения, особено в Германия, интересът на инвеститорите е главно към Северна България, защото голяма част от тях предпочитат и река Дунав като възможност за транспорт. Велико Търново има добри бизнес и икономически традиции и мисля че има възможност за привличане на инвеститори", допълни Лукарски.

Министърът на икономиката каза, че предстои създаване на нова индустриална зона в старопрестолния град. Кметът Даниел Панов допълни, че по програма "Региони в растеж" са заложени 2 милиона лв. за развитие на Западната промишлена зона, а общината е привлекателна за инвеститори, тъй като близо до областния град ще се пресичат магистрала "Хемус" и Девети европейски коридор, част от който е пътя Русе-Велико Търново.

Министърът на икономиката посочи, че за миналата година е регистриран ръст от 23% на чуждестранните инвеститори. "Те са предимно от страни от Европейския съюз- Холандия, Русия, Германия", заяви той.

Божидар Лукарски пристигна във Велико Търново за провеждането на информационен ден за енергийната ефективност, насочен към малките и средни предприятия. В рамките на форума пред представители на фирми бяха презентирани възможностите за кандидатстване за европейско финансиране.

Пред журналисти Лукарски посочи, че се преекспонира значението на еврофондовете за българската икономика. “Не повече от 10% от БВП на страната се формира от средства от Европейския съюз. Целта на тези пари е да дадат тласък на икономиката и да повиши конкурентноспособността при малките и средните предприятия. По този начин се създава в тях по-добра среда и възможност за по-голяма добавена стойност”, коментира министърът на икономиката.

По Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност" от Великотърновска област са подадени 17 проекта до момента, а в процедура на изпълнение са 12 проектни предложения за над 10.5 милиона лв. В стария програмен период във Великотърновско са изпълнени 76 проекта за над 99 милиона лв., каза Лукарски.