Бетонните плочи на къмпинг "Юг", които миналото лято бяха обявени за незаконни и трябваше да бъдат премахнати, няма да бъдат отстранени. Това се случва след решение на Бургаския административен съд от март 2016 г., с което се отменя заповедта за премахването им, издадена през юли 2015 г., пише вестник "Капитал".

Решението е на първа инстанция, но най-вероятно е окончателно, защото никой не е обжалвал в законния срок.

Заповедта за премахването на бетона беше издадена от кмета на Царево Георги Лапчев след скандала преди точно една година заради започнало строителство на вилно селище до къмпинга. Инвеститор е наемателят на плажа "ИФ Фаворит" чрез дъщерната си фирма "Лазурно море" АД, която е и собственик на терена зад пясъчната ивица и на хотела "Морско конче" до новия строеж.

През април 2015 г., след като получава разрешителни, "Лазурно море" започва изграждането на вилно селище върху площ 1173 кв. метра. Излети са основите на две къщи, разположени над басейна на "Морско конче".

След сигнали срещу излетия върху пясъка бетон се провежда проверка на място от работна група с представители на регионалното и екоминистерството и на експерти от БАН. Проверяващият екип констатира, че строежът е в част от поземлен имот, в който са налични пясъчни сиви дюни, и е незаконен по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 6 от Закона за устройство на териториите, защото се извършва в територии с режим на особена защита. Изменена е кадастралната карта на плажа, а кметът на Царево издава заповед за премахване на незаконен строеж, защото обектът е от пета категория и е в правомощията на общината, а не на ДНСК.