Пет министерства пренебрегнаха деца от цялата страна, участвали в конкурса “Посланици на здравето”. Конкурсът е част от Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2014-2020, предаде репортер на БГНЕС.

Националният конкурс се провежда по инициатива на Министерството на здравеопазването (МЗ), в партньорство с Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и Министерството на младежта и спорта (ММС), Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Представителството на Европейската комисия в България (ПЕКБ).

Нито един министър или зам.-министър от тези ведомства не уважи с присъствието си учениците. От страна на министерство на здравеопазването присъства д-р Радосвета Филипова - която е директор на Дирекция “Промоция на здравето и профилактика на болестите“ в МЗ.

Конкурсът, започнал през 2015 г. приключи на 1 юни 2016 г. училищата, получиха награди от министерствата - топки, книги, както и грамоти.

Участвали са над 5 хил. ученици с над 110 проекта. Наградите са по три - първо, второ и трето място в три възрастови категории - от I-IV клас от V-VII клас и от IX-XII клас. В първата категория наградата отиде в Русе. Първи във втората категория са ученици от училище “Хр. Смирненски”, гр. Стара Загора, а при най-големите, наградата отиде в Сандански.

Учениците от Земеделска професионална гимназия "Кл. Тимирязев", гр. Сандански, които получиха първо място в категорията от 9-12 кл. разказаха, че идеята им е била да насочат вниманието на съучениците им че храната и спорта са важни, ако искат да бъдат здрави. Учениците обясниха, че в гимназията им има стол, където се хранят всички, както и че в сградата на училището има фитнес, който е станал популярен сред децата. Кампанията, с която зрелостниците са участвали в конкурса, е “Както се храниш, така мислиш. Както мислиш, така и живееш”.

В края на награждаването една от учителките дори коментира факта, че за разлика от мината година, сега грамотите са поне ламинирани, а не както при междинния етап миналата година, когато са били само на обикновен офсетов лист.