Февруарското изследване на „Екзакта” регистрира продължаващ спад в популярността на парламента и правителството. За последните два месеца парламентът губи 4% одобрение, а правителството 2%. Съответно с по 4% се покачват дяловете на неодобрение към работата и на двете институции. В средата на февруари парламентът е одобряван едва от 15% от българите, а правителството – от 25%. Три четвърти от участвалите в изследването не одобряват работата на Народното събрание, а правителството е неприемливо за две трети от българите.

Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, проведено по поръчка на „Фокус” в периода 5 - 11 февруари т.г. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

Кабинетът е подкрепян главно от симпатизантите на управляващите. 74% от електората на БСП и 70% от този на ДПС одобряват работата на правителството.

За последните два месеца премиерът губи 2% от одобрението за работата си и качва също толкова неодобрение. В момента подкрепа за Пламен Орешарски декларират 30% от българите, като неодобрението към него е двойно по-високо – 60%. Добри оценки дават главно привържениците на БСП - одобряват го 84% от тях, както и 67% от симпатизиращите на ДПС.

В сравнение с декември 2013 г., с по 5% нараства одобрението за работата на полицията и на армията. По 2% ръст бележи и доверието към съда и прокуратурата.

След трусовете в Българската православна църква и стремителния спад на обществено доверие към нея от края на 2013 година, през февруари 2014 г. регистрираме ръст на одобрението към тази институция с 8%. През февруари расте одобрението и намалява неодобрението и към Патриарх Неофит, който сега е одобряван от 48% от българите.