България повече няма да остава на студено зимата, никой вече няма да заобикаля България, ние си свършихме работата, чакаме европейския газов хъб „Балкан” да заработи. Създадохме конкуренция между доставчиците. Това каза на официалното откриване на реконструираната газова компресорна станция "Петрич" премиерът Бойко Борисов, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Премиерът, посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на „Булгартрансгаз” Георги Гегов, областният управител, строители, кметове и др. откриха реконструираната компресорна станция „Петрич” край едноименния град. Неврокопският митрополит Серафим отслужи водосвет.

„С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб „Балкан“ да действа и да разпределя газ за региона. Ние не сме против никого, като сме си осигурили възможност да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното: конкуренция между доставчиците“, каза Бойко Борисов. По думите му, когато има няколко доставчици цената естествено е една, а когато е само един – е различна. „Това е една голяма инвестиция, която сме направили за бъдещето. До този момент „Булгартрансгаз“ с 60 компресора работеше, а сега 4 компресора вършат цялата тази дейност. 50% е паднало потреблението на газ“, каза Бойко Борисов. Той насочи вниманието на присъстващите, които не са били на откриването на трите станции до този момент, като определи, че 50% от разходите са паднали, и в рамките от 2 до 3 години ще бъдат избити тези разходи.

„За мен е удоволствие, че за четвърти пореден път можем да присъстваме на такава церемония като в момента откриваме модернизираната компресорна станция в Петрич. С реконструкцията на тази станция завършваме първия етап, свързан с модернизацията на транзитната мрежа”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Според нея, от октомври миналата година до сега са модернизирани и въведени в експлоатация 4 компресорни станции като инвестицията, която е вложена е 220 млн. лева. „Всеки лев, вложен в модернизацията на тези станции е инвестиция за сигурността на доставките, инвестиция към реализиране на нашия основен приоритет, а именно диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ“, добави министър Петкова. Тя благодари за изключителното професионално отношение на всички екипи, които са участвали в модернизацията на четирите станции: „Благодарение на тази успешна работа проектът по първия етап на модернизация бе приключен. Сигурна съм, че нашите съвместни действия ще продължат и за в бъдеще“, завърши министърът на енергетиката.

„С тази компресорна станция в Петрич приключваме първия етап от модернизацията на компресорните станции” каза на официалното откриване на реконструираната компресорна станция "Петрич" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Георги Гегов. Според него с помощта на Европа и вече одобрен бюджет за нови компресорни станции, ще продължат да работят в тази насока. Георги Гегов благодари на всички присъстващи, че са уважили празника им.