От началото на годината има бум, след като бил затворен каналът с контрабанда с танкери.

Източването на ДДС е новата схема при горивата. Започнала е да набира скорост през последните месеци, показват данните на Националната агенция по приходите.

Според анализ на НАП щетите за бюджета от укрит ДДС при продажбата на горива са били 55 млн. лв. за 2013 г. През следващата година се вдигат на 99 млн. лв., а през 2015 г. стигат 109 млн. лв.

Неофициално се твърди, че само за първата половина на тази година измамите с ДДС, свързани с горива, вече са над 100 млн. лв., а за цялата година могат да минат над 220 млн. лева.

За измамите се използват четири схеми.

Първата - “Липсващи търговци”

- честа регистрация на фирми, които извършват фиктивна дейност и трупат фиктивни обороти до момент на доставка на значителни обеми гориво, което те купуват и препродават. След покупката не могат да бъдат открити, тъй като или закриват фирмата, или я препродават по класическата схема на малоимотен или ром.

Втората - “Фиктивни доставчици”,

действа така: фирма купува течни горива и завежда сделката с фалшиви разходо-оправдателни документи, които са издадени от фиктивни доставчици, които нямат възможност да извършат фактурираните и декларирани доставки и/или не се намират на посочените от тях адреси на управление. Тези покупки се регистрират в счетоводните документи, като крайната цел е да приспаднат данъчен кредит, като отчитат разходи в по-голям размер.

Третата - “Доставки пинг-понг”

Регистрират се множество свързани фирми, зад които стоят едни и същи или свързани лица. Извършват се серия документални доставки на горива, като целта е да се приспада данъчен кредит. На всеки 2 години веригата се подновява с нови компании в нея и закриване на фирми бушони.

Четвъртата “Пряко укриване на данък”

Фактурират се количества, по-малки от наистина придобитите, за да се намали размерът на акциза и ДДС.

Увеличаването на измамите с данъка при горивата е и причината за промените в закона, които предложи наскоро финансовият министър Владислав Горанов. През миналата седмица те бяха приети от Министерския съвет и ще бъдат внесени за гласуване в парламента.

Законопроектът предвижда търговците с течни горива задължително да предоставят обезпечение в пари, държавни ценни книжа или в безусловна и неотменяема банкова гаранция за срок 1 година пред НАП. Това ще правят компании, които са извършили доставки от над 25 000 лева.

След приемане на промените ще има

едномесечен срок за внасяне на обезпечения

Ако фирма не го направи, ще бъде дерегистрирана по ДДС и ще бъде глобена в размер на дължимото обезпечение. Ако представянето му се забави до 7 дни, санкцията е 25% от размера му, но не по-малко от 10 хил. лв.

Новият режим ще се прилага за вложителите в данъчните складове и посредниците в търговията с горива. В мотивите е посочено, че над 66% от вложителите в данъчните складове през 2015 г. са определяни като рискови.

Бумът на измами с ДДС при горивата започнал, след като в началото на годината бил пресечен каналът за контрабанден внос с танкери през пристанища със статут на митнически складове. В тях няма монтирани измервателни уреди. Обикновено това са по-малки портове по Дунав, има и на Черно море.

Според доклад на финансовото разузнаване през миналата година

са засечени над 140 танкера с контрабандно гориво

Сумата на несъбраните акцизи и ДДС от тези количества възлизала на 1,2 млрд. лева.

Контрабандните горива се продавали на дребно по малки и ведомствени бензиностанции. Доставките идват от Турция, като минават през Атина, където се оформят документите. Според службите за сигурност има съмнения, че горивата са от “Ислямска държава”, която държи нефтени находища в Сирия и Ирак и няколко рафинерии. 

НАП, митници и полиция проверяватМарешки

Проверки във всички бензиностанции на бизнесмена и кандидат за президент Веселин Марешки започнаха Икономическа полиция, НАП и Агенция “Митници” в началото на месеца. Официално нито една от институциите не коментира причината.

“Извършена бе проверка по моите обекти, което е добре и аз съм за това да се проверява, за да се установи, че всичко е изрядно”, коментира Марешки. И добави: “Надявам се, че ще бъдат проверени всички играчи на пазара, за да стане ясно кой плаща и кой не плаща данъци. А ние категорично не сме от тях.”

Според запознати целта на проверката е да се установи произходът на горивата, доставните цени, платени ли са ДДС и акциз. В Икономическа полиция и при данъчните имало сигнали, че част от доставчиците имат данъчни нарушения.

Според източници от полицията съмненията падали върху фирми, които са крайни снабдители на Марешки с горива. Две от тях попадали в списъка на НАП с рискови компании за измами с ДДС.

Бензиностанциите с марка “ВМ петролиум” са собственост на “Трейд нет Варна”. Преди да стигнат до нея обаче, горивата минават през няколко компании. Тръгват от производителя “Лукойл Нефтохим Бургас”, след което с жп цистерни се карат в данъчен склад в Благоевград. Оттам се купуват от “Литекс” АД и отиват в данъчен склад в Разлог, собственост на “Глобал петролиум сървис”. След това ги взема “Супериор ауто съплайс” и ги доставя във Варна в бензиностанциите на Марешки. Дългата обиколка - над 1000 км, из България вместо директна доставка от бургаската рафинерия до Варна била една от причините НАП и митниците да започнат проверката.

Горивата за Марешки се придвижват с отложено плащане на акциз. Според закона в такива случаи те трябва да бъдат разтоварени в склада в Разлог, но това не се случвало. Бензинът и дизелът отивали в петролна база във Велинград, а само документите били оформяни от склада в Разлог. Какво се случва във Велинград, не е ясно, тъй като там няма измервателни уреди.

Втора причина за проверката са сделки на “Глобал петролиум сървис” и “Супериор ауто съплайс”. Двете са собственост на Николай Стоянов. Към втората компания има издадени фактури от фирма “МВ център” за 320 000 лева през февруари и март.

“МВ център” е била собственост на Борислав Стоянов, брат на Никола Стоянов, но е била продадена на безработен. Поради това компанията е в списъка на НАП за рискови фирми, свързани с ДДС измами. Тя има поне 6 акта заради далавери с данъка.

Преди няколко дни на връщане от Гърция управителят на “Супериор ауто съплайс” Михаил Спасов и Николай Стоянов са били задържани на ГКПП Илинден, за да им бъдат връчени актовете за ревизии от НАП. Данъчният склад в Разлог пък е запечатан след проверка на НАП, ДАНС, митниците и агенцията по метрология.

Агенцията проверява и качеството на горивата, след като наскоро в една от бензиностанциите на Марешки при проверка е открит дизел със съдържание на сяра с близо 70% над допустимото.

От НАП уточниха, че проверката не е приключила. Агенцията обаче ще бърза да я финализира, за да се пресекат каналите за точене на ДДС и за да не се окаже, че кандидатпрезидентска кампания се финансира от подобни схеми.