Големият български футболист Димитър Бербатов връчи лично наградите на най-талантливите български деца в областта на изкуството, науката и спорта, предаде БГНЕС.

Победителите в отделните категории бяха избрани измежду всички членове на Клуб 2015 от проекта „Успелите деца на България“, който за поредна година се реализира от фондация „Димитър Бербатов“.

Церемонията се състоя в амфитеатъра на Sofia Ring Mall, а всяко от номинираните деца бе представено с кратко видео и няколко думи от водещата Мария Силвестър. Статуетките, които са придружени и от стипендия, бяха връчени от Бербатов. „Скъпи деца, радвам се че за поредна година сте тук. Това означава, че продължавате здраво да се трудите! Следя всичките ви изяви и постижения и те ме правят истински щастлив и горд, че съм българин – заради вас!“, каза в словото си преди това Димитър Бербатов. Той благодари на директора на фондацията Димитрина Ходжева и на екипа, които целогодишно работят с децата, отговорно и с много любов.

Победителите бяха разделени в три възрастови категории – 1-4 клас, 5-8 клас, 9-12 клас.

В област „Изкуства“ статуетките в отделните възрасти получиха съответно Дони Петров /танци/ от Стражица, Николай Маринов /пиано/ от Пловдив, който обаче отсъстваше заради концерт в САЩ, и Александра Драгова /танци/ от Хасково.

В област „Наука“ победители са Мария Дренчева /математика/ от София, Евгeни Кайряков /математика/ от Пловдив, който получава статуетката за пета поредна година, и Петър Гайдаров /проектна математика/ от Пловдив.

В област „Спорт“ бяха отличени Мария Манова /фигурно пързаляне/ от София при най-малките и Ивайло Маринов /кикбокс/ от Бургас при най-големите. В категорията 5-8 клас се получи прецедент. Победител стана Нургюл Салимова /шахмат/ от с. Крепча, но заради максималните си успехи през годината лауреати със статуетки станаха и другите две финалистки – Елиза Панчева /фигурно пързаляне/ и Ивана Каменова /карате/.

За поредна година фондация „Димитър Бербатов“ отличи дете от българско училище зад граница – Найден Йорданов /вдигане на тежести/, който живее и учи в Испания. За втора поредна година се връчи и отличието за високи педагогически постижения – това са треньорите по фигурно пързаляне Ина и Андрей Лутай, чиито възпитаници са Елиза Панчева и Мария Манова.

В церемонията по награждаването по традиция взеха участие деца от фондацията - „Ню Воисис” с ръководител Деси Станкова от Търговище, Аделина Радева от Русе, Кристиана Асенова от Търговище, „Арт Войс център“ от Пловдив с ръководител Румяна Иванова. Финалът постави Радко Петков от Троян с заедно с Виктория Главчева, Даниела Пирянкова, Кристина Баракова и Мариам Маврова.

Проектът “Награди за успелите деца на България” традиционно се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката.