Дългът се натрупва много по-бързо, отколкото расте икономиката. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър-председател Пламен Орешарски. Според него България върви по пътя на Гърция.

„Ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимост от кредиторите. Това вече сме го наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, коментира Орешарски.

Според него, за да се стопира дълговата спирала, има две мерки – спиране на взимане на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж.

По повод фалирането на Корпоративна търговска банка, бившият премиер заяви: „Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ, аз чета доклада на външните одитори от „Алекс партнърс” относно състоянието на банката преди началото на фалита. Първите сигнали, че в КТБ се извършват операции, които не са съвсем банкови, дойдоха от кръга Капитал. Една банка, която няма здрав портфейл, е обречена”, каза още Пламен Орешарски. След като съм извадил част от държавните пари от КТБ, трудно мога да бъда обвинен в симпатии към тази банка, отбеляза още Орешарски.