Вицепрезидентът на Еврокомисията Кристалина Георгиева е посетила срещата на тайнствената група Билдерберг в Дрезден вчера, 9 юни, където, според информацията, получена от EurActiv.com, бившият президент на ЕК Жозе Мануел Барозу я е лансирал за следващия генерален секретар на ООН.

Това пише в статията си в електронното издание EurActiv.com  българският журналист Георги Готев, дългогодишен коментатор на в. "Сега", който от доста време работи за сайта със седалище в Брюксел. Според него Георгиева се е опитала да неглижира участието си в тази среща като не е съобщила никъде за него. Но името й е в списъка на срещата. Запитана от българска медия, тя отговорила, че е била там в лично качество, но е представила позицията на Еврокомисията. 

Барозу, от своя страна, участва в сбирките на Билдерберг без да се крие, пише Готев. През 2015 г. Еврокомисията дори е оторизирала плана му да стане член на ръководната група на конференциите на Билдерберг. 

Според информацията на EurActiv, Барозу е организирал сбирката на Билдерберг, за да лобира за номинирането на Кристалина Георгиева за кандидат за генерален секретар на ООН.

При свое посещение в България във вторник, 7 юни, Барозу помолил премиера Бойко Борисов да смени кандидата на страната за този пост. За него официално е номинирана Ирина Бокова.

На 8 февруари българското правителство съобщи, че Георгиева ще продължи да изпълнява задълженията си в ЕК като сложи край на спекулациите, че тя ще се кандидатира за генерален секретар на ООН. В същия ден Борисов утвърди номинацията на Бокова за мястото на Бан Ки Мун, чийто мандат изтича на 31 декември.

Странно, но на следващия ден Георгиева се е свързала с Комисията по досиетата. Съобщава се, че Борисов е казал на Георгиева, че не може да я номинира, защото тя има досие, пише Готев. EurActiv се свързал с Евтим Костадинов, който оглавява Комисията по досиетата. Той отговорил в писмо, че комисията се е свързала с всички служби и е поискала данни за всички българи, работещи в муждународните институции, но не е получила отговори от всички. "До днес, 20 април 2016, в отговорите, получени от компетентните институции името на г-жа Кристалина Георгиева не се появява", пишел Костадинов. 

Но EurActiv е научил също, че Георгиева е изпратила бившия португалски евродепутат Марио Давид да лобира друга страна да я номинира за поста в ООН. Според информацията на Готев Давид се е свързал с правителствата на Унгария и Албания. 

Източник от ООН казал на EurActiv, че наистина друга държава от Източна Европа може да номинира Георгиева. Споменато било името на Албания. Последни прослушвания на нови кандидати могат да се проведат около 10 юли.

Ако друга страна номинира Георгиева, това ще е прецедент в практиката на ООН. Няма законна бариера пред такъв ход, въпреки че кандидат, неподкрепен от собствената си страна, няма силни шансове.

Поддръжниците на Георгиева в София, които са близки до фондацията на Джордж Сорос "Отворено общество", упражняват натиск върху Борисов да оттегли кандидатурата на Бокова, пише Готев. Но Борисов нямал намерение да предприема такъв ход.

Едва ли повечето членове на ООН, включително постоянните членове на Съвета за сигурност, ще одобрят начина по който се лансира Георгиева. Междувременно 9 от 15-те членове на Съвета за сигурност на ООН вече са изразили подкрепа за кандидатурата на Бокова, казали български дипломати пред EurActiv, завършва статията на Готев.