От 2013 година до днес в Албания са пристигнали общо 1001 муджахидини, а до края на тази година се очакват още 1900.

Шокиращите данни бяха оповестени от самия премиер на страната Еди Рама в писмо да зам.председателя на парламентаранта комисия по национална сигурност Флямур Нока.

Данните бяха потвърдени и от самия Нока, който е депутат от опозиционната Демократическата партия. В писмото Рама подчертава, че Тирана е заела ясно страната на "стратегическия си съюзник САЩ в спешната евакуация на муджахедините от Ирак и тяхното настаняване в Албания".

"Всеки един член на движението Народни муджахидини от Ирак, който се намира в Албания, има право на престой и здравни услуги. До момента нито един от тях не е поискал албанско гражданство", пише още Рама и пояснява, че муджахидините пристигат в групи от 20 до 120 души. Всички те в момента са настанени в периферията на столицата Тирана.

След тяхното пристигане веднага се подава информация към спецслужбите и полицията, които внимателно следят тяхното движение на територията на държавата.

Досега само един от тях е заминал за Франция, след като е получил разрешително.

При визитата на американския държавен секретар Джон Кери в Тирана през февруари местните медии писаха, че той е дошъл поради проблема с муджахидините.

"САЩ помогнаха на Албания, за да приеме тази гурпа, която пък от своя страна помагаше на американската армия при операциите й в Близкия изток в борбата срещу тероризма. Тази помощ възлиза на 20 млн. долара, която идва през върховния комисарят за бежанците към ООН", съобщи висш американски служител.