Лятото чука на вратата, а заедно с него и летните жеги. Високите температури се преодоляват най-лесно на морето с коктейл в ръка под сянката на някой чадър. Но в града е трудно да се преборим с рекордните градуси, предстоящи през това лято, според синоптиците.

Ето защо трябва да знаем някои трикове, които ще ни помогнат за по-лесното понасяне на лятната жега. Кои са те?

Чай от мента

Колкото и да не ви е до горещ чай през лятото, трябва да преодолеете психологическата бариера. Чаят от мента наистина може да ви помогне в устояването на високите градуси през летните месеци.

Ако топлата напитка ви е непосилна, опитайте с коктейли с мента или ментова вода, с която да напълните бутилка с пулверизатор. Пръскайте лицето си от време на време с нея за прохлада.

Чай от хризантема

Чаят от хризантема е още един начин да се справите с горещините. Хризантемовите листенца намаляват температурата на тялото отвътре като ви помагат да понесете по-добре жегата.

Правилно дишане

Йога практиките за правилно дишане ще ви помогнат много да понесете топлината през лятото. Вдишвайте бавно, задържайте леко дъха и след това издишвайте също толкова бавно. Повтаряйте упражнението 10 пъти винаги, когато ви стане горещо.

Охладете матрака или дюшека

Добра идея за справяне с нощната мъка, причинена от горещините е охлаждането на матрака. Под него сложете вакуумирани торбички с вода, която сте замразили предварително в камерата на хладилника или фризера. Преди да си легнете сложете торбичките под матрака. Те ще освобождават хладина през цялата нощ и няма да намокрят матрака ви.

Алое вера

Алое вера помага не само при кожни изгаряния и наранявания. То е ефикасно и в летните горещини. Желеподобната му вътрешност има охлаждащ ефект върху кожата, а и върху организма.

Можете да си направите меланж от разбито алое с мента или ментово масло, който да поставите в бутилка с пулверизатор. Пръскайте се с разтвора, когато ви стане топло. Можете също така да се мажете с натурален гел от алое вера директно върху кожата.

Лютите храни също разхлаждат

Първоначално пикантните храни създават усещане за загряване. Това е така, защото телесната ви температура се повишава в отговор на лютата стимулация. В резултат порите на кожата се отварят, потта се увеличава и в крайна сметка се охлаждате по натурален път.

Леден душ

Ледените душове са класически метод за противодействие на горещината. Те имат и редица полезни действия за организма – намаляват кръвното налягане, стимулират кръвообращението, подобряват оросяването, намаляват болките и възпаленията и релаксират нервната система.