Близо 130 представители на големия бизнес, политиката, науката и медиите от общо 20 държави се събират днес в Дрезден за едно от най-тайните събития в света – ежегодната конференция на „Билдербег”.

Така ес нарича група на западния елит, която се опитва да опддържа трансатлантическите връзки.

Първата среща на групата „Билдерберг” се състои през 1959 година в Холандия, в хотел на име „Билдерберг” – от там и названието на конференцията. Идеята за събирането на най-влиятелните личности от бизнеса, науката, политиката и медиите е на полския политик и съветник на полското правителство в изгнание Йозеф Рейтингер.

Първоначалната идея е да се борят зараждащите се антиамерикански настроения. Днес конференцията продължава да обсъжда най-наболелите теми в света и по тази причина я наричат тайното световно правителство. Тайно, защото срещите минават под изключителна дискретност. Това е и причина около конференцията билдерберг да витаят слухове и конспиративни теории. 

Тази година 4-дневната среща се провежда в хотел Ташенбергпале – само на метри от прочутата дрезденска опера Земпер. Отново се знае малко за участниците и почти нищо за темите. Ясно е само, че ще бъде обсъден проблемът с нарастващата бедност и изчезващата средна класа. Гост на една от вечерите е саксонският премиер Станислав Тилих. Участват също и предсатвители на големи американски компании, както и на германски банки. По тази причина скептиците наричат форума политбюро на капитализма.

Тази година се очакват и сериозни протести по време на конференцията. Леви, зелени и дори крайнодесни протестират срещу излишната конспиративност около форума. 400 полицаи охраняват хотела.