Газът се оказа определящ и за политиката на много държави, и за конфликтите между много държави. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на 14-та годишна конференция на газовата инфраструктура в Европа, предаде „Фокус“.

"Когато дойдохме предишния мандат на управление, България получаваше най-скъпия газ в Европа, в момента газът ни е най-евтин в Европа. Това ни костваше обаче да махнем три посредника между нас и руския доставчик. По каква работа три посредника е имало за газ, вие може да се сетите. Много често пък говорим и за корупция и за политика, ако щете", посочи премиерът.

"Газът се оказа определящ и за политиката на много държави, и за конфликтите между много държави. Не го казвам, за да не ме обвинят посланиците в недипломатичност. Не казвам, че е така, но ми направи впечатление. Може би съм мнителен човек. В момента, в който се заговори за Южния газов коридор, веднага в Нагорни Карабах започнаха пак проблеми. Съвпадение ще кажете, но аз съм мнителен и мисля, че конфликтите в много места по света са именно за този оказал се изключително важен за икономиката продукт, който хем щади екологично природата, хем е значително по-евтин от другите горива и дава огромен тласък на икономиката", заяви българският премиер.

"Затова съм убеден, че рано или късно, когато сме обединени и заедно, ще се намери възможност да се ползва и руския газ и да имаме необходимата диверсификация, за да не се остане в един момент, както на България ѝ се е случвало на студено в някоя зима", допълни той. "Ни най-малко не искам да ме разбирате обратно – считам, че руският газ трябва да се привлича и ползва по правилата, които ЕС е решил и същевременно да си подготвим диверсификация през LNG терминалите, през свързаността, която различните потоци ще държат, да се гарантирани, че никога няма да останем на студено и да ни се блокира икономиката в един момент", коментира още той. "Надяваме се във всички посоки дипломатично да постигaме успех", допълни Борисов. "Заварихме най-скъпата цена в България, сега имаме най-евтината, с преговори, с усилия, с дипломатично, за което разбира се съм благодарен", отбеляза още той.

Ние не сме против никой енергиен проект, стига да се изпълняват условията и да не се застрашават и други страни. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на 14-та годишна конференция на газовата инфраструктура в Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз съм благодарен на еврокомисаря Канете, че преди десетина дни в София той обяви Европейският газов хъб „Балкан“. Защото, когато нещо е в приоритета на ЕК, е много по-лесно да се преговаря и много по-лесно се работи. Фондовете още повече дават голяма възможност и ние в момента всички интерконекторни връзки ги работим и с европейски пари“, коментира той. „Когато обаче си в един подобен могъщ съюз, защото Европа безспорно е най-доброто място за живеене в света и всички искат да живеят в Европа, трябва да се спазват правилата“, допълни премиерът. „Имаме много ясни правила за трети либерализационен пакет, който трябва да важи за всички и да се изпълнява от всички. Ние не сме против никой проект, стига да се изпълняват тези условия и стига да не застрашават и други страни“, подчерта той.