Дежа вю настъпи в пленарната зала, свързано с гаранционно споразумение за теглене на заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките, на стойност 1 млрд. и 200 млн. лв., предаде БГНЕС.

Заемът е разделен на два подзаема, разписани в два законопроекта-законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение (Проект за укрепване на гарантирането на влоговете) между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие и законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение за заем за Фонда за гарантиране на влоговете в банките в България между Република България и Европейската банка за възстановяване и развитие.

В мотивите към първия законопроект е записано, че целта на заема е попълване на резервите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Чрез получаването на заемните средства ФГВБ ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на задълженията си по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитните институции. Средствата по заема ще се отпускат на траншове. Първата вноска по погасяването на главницата на заема е през 2022 г., а последната е през 2026 г., пише още в мотивите.

В мотивите към втория законопроект е записано, че целта на заема е попълване на резервите на ФГВБ и подпомагане оптимизирането на структурата му на финансиране. Чрез получаването на заемните средства ФГВБ ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост в дългосрочен план. Предвидено е част от финансовия ресурс по заема да може да бъде използван за частично или цялостно погасяване на заема, предоставен на ФГВБ от държавата, се посоча още в мотивите.

По време на обсъждането Румен Гечев от БСП коментира, че българското правителство остава длъжник от този заем от 300 млн. евро и после теглене на втори заем от още 300 млн. евро. „Иска се да подпишем празен чек за 300 млн. евро. и после още 300 млн.евро. без Министерството на финансите да ни е дало абсолютно никакъв отчет. Последната година се плаща 46% от главницата - става дума за изключителен натиск върху бюджета на България”, заяви Гечев.

Той коментира, че няма разчети как българската държава ще съумее да се справи с тези плащания. „По това време след 2020 г. излиза и главницата и за 16 милиардния заем, става дума за това, че 1 млрд, и 200 млн., лв. ще се изтеглят без никакъв разчет”, каза Гечев и предположи, че може би средствата ще отидат за предстоящите президентските избори. „Митът, че тук става дума за някакво поръчителство или гаранция не е вярна”, категоричен бе Румен Гечев, които добави, че БСП ще гласуват категорично против.

Станислав Иванов от ГЕРБ, пък обвини, че БСП са фалирали български банки така, че трябва да са малко по-умерени в изказванията. Гечев му отвърна, че ако страната има такъв фискален резерв, е странно защо тичаме към международни финансови институции. Защо се движим към 20 млрд. лв. дълг, запита той.

Светослав Белемезов обясни, че АБВ няма да подкрепи теглене на нов заем. „Тъй като сме на мнение, че цялата процедура по КТБ е пример за това какво не бива да се случва в банковата система. Близо 2 години след фалита на КТБ днес е ясно, че значителна част от активите на банката се преразпределят към нови собственици, докато сметката плащат българските данъкоплатъци”, каза той.