Наричат огромен кратер в Сибир „порта към ада”. Гигантската дупка в земята, наречена Батагайка, се разширява с всяка изминала година, а освен това изхвърля опасни количества газ, които са сигнал за тревога сред учените, съобщава RT.Експерти предупреждават, че макар съществуването на подобни разломи в земята да е нормално, напоследък броят им рязко се е увеличил, особено в по-студените части на планетата, което е тревожно.
 
Кратерът Батагайка, който се разширява с 15 метра на година, за пръв път е открит през 60-те години на 20-и век и веднага завладява съзнанието на местните жители, които вече не смеят да се приближават към разрастващата се пропаст, след като чули притеснителни тътени от там.
 
Якутите дори смятат разлома за врата към подземния свят. Според експерти, грохотът, който местните чували, бил от свличаща се почва в дълбочината на кратера.
 
Учените смятат, че кратерът е ключ към тайните за миналото на нашата планета. Установено е, че открита в него почва, датирана от преди 200 000 години, може да разкрие какви промени е претърпяла околната среда.
 
Дупката се появила, след като огромна площ, заета от гора, била разчистена, което предизвикало потъване на почвата. Свличането се изострило, когато вследствие на покачилите се температури се разтопили ледове, които били вечно замръзнали.
 
Колкото повече ледове се стопявали, толкова повече се разширявал разломът. За това помогнали и наводненията, предизвикани от същата причина.
 
Батагайка се намира на 676 км северно от Якутск в един от най-студените райони на света. Много учени са на мнение, че разширяването му се дължи на климатичните промени.
 
Подобни дупки не са рядко явление в Русия. Има няколко такива в Северното полукълбо и Арктическия кръг.