Правим инвестиция, която е част от нашата стратегия за развитие и растеж. Това заяви Мохамед Али Айдънлар, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на "Аджъбадем Сити клиник" след официалното подписване на договора за придобиване на болница "Токуда" и сливане със "Сити клиник" от турската верига "Аджъбадем", предаде репортер на БГНЕС.

Айдънлар посочи, че веригата разполага с болници, компания за здравни осигуровки и университет за здравни кадри. След Иран и Македония България е третата страна, в която влизат, за да оперират на пазара на здравни услуги. "Имаме намерение да продължим дейността си, така че да се гордеем с това, което правим", каза той и пожела успех на новото начинание.

Ангел Ангелов - зам.-председател на УС на "Аджъбадем Сити клиник", заяви, че това е голям ден, не само заради размера на сделката, а защото в страната е дошъл един от най-големите здравни оператори в света. Според него тази сделка може да промени сектор "Здравеопазване" у нас в няколко посоки. Освен това новата здравна група става най-голямата в страната.

Появата на новата здравна група, според него, ще доведе до намаляването на потока от български пациенти, търсещи по-добро лечение в чужбина, а също така може да съдейства за развитието на здравния туризъм у нас.

Относно развитието на кадрите и обучението, Ангелов коментира, че ще имат еднаква политика към развитието на кадрите и ще има обмен на лекари. Сделката днес е само началото, посочи той и допълни, че има планове за развитие на клиники и в други големи градове.

Артър Стърн, представител на д-р Токуда, припомни, че преди 10 години японският инвеститор е дошъл, за да създаде болница "от българи за българи". Много голяма част от нейния екип е от самото й откриване, добави той. Това показва отдадеността и последователността към философията на д-р Токуда, че "пациентът е в центъра на болницата".

Стърн заяви също, че преди седмица болница "Токуда" е получила международен сертификат JCI, който показва качеството на лечение и признание за работата на лекарите в нея.

Той каза, че според д-р Токуда е било необходимо да се намери партньор, с който да работят рамо до рамо. Миналата година са започнали проучване сред оператори на медицинско обслужване и след срещи, дискусии и сравняване, са разбрали, че най-добрият партньор за тях е "Аджъбадем" и сега се стига до обединението.

Айдънлар посочи, че фокусът на болницата ще бъде върху минималните инвазивни методи. Болницата ще работи силно в областта на педиатрията и фокусът ще е развитието на детското и майчино здравеопазване, както и евентуално развитие на детска болница.