Над 800 души вече са се подписали под петиция, инициирана от граждани на Асеновград с искане Пловдивският митрополит Николай да бъде отстранен от длъжността му и срещу него да бъде образувано църковно- наказателно дело.

Повод за подписката е възмущението на миряните от града от поведението и действията на Негово Високопреосвещенство. В петицията се изброяват поне пет причини за надигналата се съпротива - финансирането и дотирането на Православната духовна семинария в Пловдив, назначаването на сина на архиерейския наместник в Асеновград отец Стилиян в Рибната църква- най- популярния храм в града и лошото отношение към отец Тодор, служил в нея дълги години, откритото участие на митрополит Николай в последните местни избори, когато той открито агитираше за един от кандидатите, продължаващите скандали в Рибната църква дори по време на празници- навръх църковния празник Преполовение пред очите на всички митрополит Николай изгони един от църковните певци, който се осмели да му каже какво мисли в очите.

След като петицията набра сила, в миналия понеделник организаторите са потърсени от името на митрополит Николай с предложение да спрат подписката в интернет, срещу което ще бъдат удовлетворени всичките им искания. Епархийският съвет, на който това е трябвало да стане, е бил същият ден следобед. Съветът минал и заминал, обаче, без да бъде изпълнено обещанието. Временно петицията бе спряна, след този развой на нещата, тя пак е стартирана. Най- болно за асеновградчани е отношението на митрополита към отец Тодор. На последната служба в Рибната църква дядо Николай нарича храма " Централен", но той няма такъв статут, твърдят протестиращите. Рибната църква е най- оживената, в нея стават най- много венчавки и кръщенета, в нея на празници идват най - много хора не заради някакъв несъществуващ статут, а заради всеотдайната служба и качествата на отец Тодор. Само кръщенетата на година са около 200. Днес асеновградският свещеник е привикан в Пловдивската митрополия.

Спиридон Арнаудов, един от организаторите на подписката, гл. асистент в Техническия университет в Пловдив казва, че следващата стъпка ще е писмо до Светия синод. След като се чу за протестите на асеновградските енориаши, към сигналите са се прибавили нови от другите градове в епархията- обикновено все за подобни смени на свещеници, които се ползват с уважение и авторитет сред хората. Сигнали има от Пазарджик, Карлово, Батак, Панагюрище, Казанлък, Пловдив. Писмото заедно с подписка, която се подготвя в два варианта- електронен и хартиен, ще бъде връчено в средата на септември.