Настоящият командващ на Силите за бързо реагиране на НАТО ген. Франсиско Хавиер Варела заяви пред полския в. „Жечпосполита”, че Пактът не смята Русия за враг, но следи действията на Кремъл.

Според ген. Варела нападение на Русия над Полша „би означавало покана за трета световна война”.

Той посочи, че в случай на нужда, Силите за бързо реагиране на НАТО ще се притекат навреме на помощ и ще бъдат изцяло разположени на терен в срок до 14 дни. Във видеото – учение на НАТО в Полша, при което се отработва сценарият за окупация на северозападната част на страната.

Варела изтъкна, че възможностите на тези сили са значително по-големи от тези на класическите военни формирования, „чиято идея не отговаря на предизвикателствата на ХХI век”.

Той подчерта, че неотдавнашните натовски учения в Полша трябва да напомнят на потенциалния противник, че нападение срещу една от държавите в Алианса означава война и с останалите 27 членки.

Същевременно ген. Варела смята, че разполагането на допълнителни руски сили в Калининградска област има защитни цели, като тези части не са в състояние да атакуват.

„Задачата на нашите войски е да възпрем врага. При криза, когато дипломатическите и икономически средства за предотвратяване на конфликти са изчерпани, командването на НАТО ще стигне до заключението, че трябва активно да засили присъствието на съюзническите сили, в този случай в Полша. Ученията, които през последните седмици проведохме в Полша, трябва да напомнят на бъдещия враг, че нападение срещу една страна от Алианса е обявяване на война и на останалите 27 държави членки на НАТО. Ето защо испанците тренират тук с британци, поляци, американци. И това е само ударната част от много по-големите, 40-хилядни войски за бързо реагиране на НАТО”, коментира Варела.