Специалните звена, които ще следят за спазване на шума в Слънчев бряг, Обзор и Златни пясъци ще започнат работа на 15 юни. Това заяви пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на БГНЕС.

Звената ще бъдат 24-часови и в тях участват полицаи и служители на РЗИ. Звената ще бъдат само за сезона, като идеята е да бъдат до август или септември. „Проблемът, който е съществувал в момента е, че няма служител на РЗИ със специален уред, който веднага да констатира нарушението и да се издаде акта. Когато се викне МВР на проверка, а няма уред, няма и доказателство. Така докато дойде представителят на РЗИ има забавяне и невинаги се констатира реалната картина”, разясни Ангелкова и добави, че при нарушение на нивата на шума ще има глоба.

От друга страна тя коментира дали има недостиг на спасители по морето. „Схемите, които ни се предоставят от концесионерите и наемателите за водно спасяване са с конкретни изисквания за постове съгласно закона. След като сме ги одобрили тепърва предстои да ги контролираме по време на проверките. След стартиране на проверките ще можем да установим дали има недостиг на спасители или няма”, каза Николина Ангелова.

Тя посочи, че към момента са одобрени схемите, които се предлагат от самите концесионери и наематели. Съгласно заявките от концесионерите и наемателите на плажове няма деклариран проблем, но това ще се установи при проверки на място, уточни министърът на туризма.

Ангелкова коментира, че общо проблемът за кадрите в туризма, съществува от дълги години, но в момента сякаш е в своя пик. „Особено на прага на силен сезон, който очакваме. Предстои обсъждането с министъра на социалната политика внасянето на кадри от страни, които са заявили интерес да работят по Черноморието, като Молдова и Беларус, както и облекчаване на студентски практики от страни на ЕС. Успоредно започнахме пилотен проект с Комисията по образованието за професионалните гимназии по туризъм и бизнес, за да покажем на практика как функционира дуалното обучение”, добави тя.

Относно казуса България-Гърция, Николина Ангелкова заяви, че никога не е казвала, че българите обичат или не обичат да почиват някъде. „Всеки сам определя своята почивка, няма как да сравняваме ябълки с круши, защото плажовете в Гърция и тези в България са изключително различни. Не може само да обясняваме колко лоши са при нас плажовете. Те не са лоши, защото имаме различни характеристики и правим абсолютно всичко, за да можем да осигурим максимално доброто за всеки един туристи”, категорична бе Ангелкова.

Тя подчерта, че фактът, че България е с 7,8 млн. души население, а посреща годишно над 7 млн. туристи, а само лятото между 4 и 5 млн. показва, че имаме продукт, който се харесва. „Абсолютно различно е, Гърция има 14 500 км плажове заедно с островите, ние имаме около 500 км плажна ивици. За тази година първите данни и проби показват, че плажовете са в норми така, че няма нищо притеснително”, смята министърът на туризма.

Тя увери, че всяка седмица ще се взимат проби, но това е природа, която не може да контролираме. „Всички мерки, които са свързани с осигуряване на максимален комфорт и чистота на морето и плажовете са взети”, категорична бе Николина Ангелкова.