Земята е пълна с диви и недостъпни места, известни на малцина. Според нов доклад обаче на планетата вече не са останали незасегнати от човека места, пише научното издание "Сайънс алърт".

Той се базира на десетилетия археологическа информация, като според него на Земята вече няма места, които по един или друг начин да не са докоснати от човешкото общество и човешката дейност. В същото време според учените тази тенденция не се дължи на съвременната глобализация. Според тях това е било така през последните няколко хиляди години.

Екипът на археолога Никол Бовин от Оксфордския университет и института „Макс Планк“ в Германия е прегледал археологически проучвания от последните 30 години, като в същото време е събрал и данни от нови изследвания на ДНК и фосили.

Учените са стигнали до извода, че човешкото влияние върху планетата не започва успоредно с Индустриалната революция, а се наблюдава много години преди Късния Плейстоцен под формата на изчезване на видове, свързани с човешките популации отпреди 195 000 години.

Според учените най-значителният пример за това е намаляването на т. нар. мегафауна (големи зверове) преди около 50 000 и 10 000 години, което от своя страна е повлияло на екосистемата.

Напредъкът на земеделието поставя дори по-голям еволюционен натиск върху растенията и животните, създавайки „безпрецедентно и трайно влияние върху разпространението на видове“. Това влияние обаче невинаги води до изчезване. Животни като домашните кучета, овцете, пилетата и добитъка увеличават броя си.

Учените посочват, че това т. нар. „оригинално състояние“ на планетата е нещо, което не е съществувало от хиляди години. Това означава, че хората трябва да се фокусират върху запазването на планетата в сегашния й вид, вместо да се опитват да възстановят отдавна изгубени оазиси, допълват авторите на проучването.