Това, което се случи с матурите тази година, е просто скандално. Ние какво искаме да покажем – че са слаби учителите, че са слаби учениците? Не е вярно това. Това заяви пред Нова телевизия заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси проф. Сава Гроздев.С тези думи той коментира голямото количество двойки на матурите след 7-и клас. И твърди, че има изтичане на информация по посока учениците. Посочи и пример. Проф. Сава Гроздев разказа, че Мадлен Христова от Центъра за оценка на качеството, който е изготвил матурата по математика, е учителка в 125 СОУ в София и е класен ръководител на 7-и клас. Какво показват резултатите?
 
„От 17 души в нейния клас, има 10 шестици по математика”, обясни проф. Сава Гроздев.
 
„Не е възможно такава статистика да има – от 17 души 10 пълни шестици. При това в това училище има една или две двойки. Абсолютно има теч. Тези хора водят частни уроци, курсове водят. Тя и нейният човек от Съюза на математиците”, заяви той и допълни, че това е абсолютен конфликт на интереси.
 
По думите му, задачите в матурата не са подбрани правилно и, ако този въпрос не се изясни сега, догодина ще се повтори същото.
 
„Обяснявам за трите височини в една точка. Това е математически факт, който е еквивалентен пример от географията за върха. Но за какво ми е да знам този факт, ако не знам как да го прилагам. Тоест, математиката не е само изучаване на факти, но и решаване на задачи, за да разберат учениците как става това и да го запомнят. Това липсва в училище. Малко са часовете по математика и има една апатия от страна на учениците”, коментира още проф. Сава Гроздев.