Размерът има значение! Поне при чашите за вино. Това са установили университетски учени от Кембридж и Бристол. Ако искате да попречите на гостите си да пресушат всичките ви запаси от вино, поднасяйте напитката в по-малки чаши, защото по-големите съдове стимулират глътката, съветват експертите.
За целите на проучването каква е връзката между размера на чашите и количеството поето вино, авторите му са наблюдавали практиките за пиене на гости на ресторант с бар в Кембридж за период от 16 седмици.
Клиентите са имали възможност да поръчват напитката в чаши с различни размери, променяни периодично. Размерът е варирал между стандартния от 300 милилитра, по-голям от 370 милилитра и по-малък от 250 милилитра.
Изследователите са установили повишени с 9,4 процента дневни продажби на вино, когато напитката е била предлагана в чашите с по-голям размер от стандартния. Обратен ефект обаче не е бил отчетен.
„Открихме, че по-големият размер на чашите е свързан с повишена консумация на вино, дори без да се увеличи количеството на напитката. Едно от възможните обяснения е, че по-големите чаши променят възприятието на хората за количеството, което води до по-бърза консумация и поръчване на повече вино. Интересното е, че не наблюдавахме обратен ефект, когато виното беше предлагано в по-малки чаши“, казва д-р Рейчъл Печи от Отдела за поведенческо и здравно изследване към Кембриджския университет.
Откритието кара специалистите да смятат, че ако се избягва сервирането на вино в по-големи чаши, може да се ограничи количеството, което хората консумират.