Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ в Република Македония Зоран Заев предавал незаконните записи и на чужди политици. Сред тях е и българският премиер Бойко Борисов.

Това пише в днешния си брой излизащият в Скопие вестник "Дневник". БГНЕС уточнява, че в началото на месец февруари 2015 година Заев започна да излъчва публично на пресконференции записи от разговорите на водещите македонски публични личности, включително и на министри от кабинета на Никола Груевски. Според Заев в страната са били подслушвани над 20 000 души. Управляващите в Скопие обвиниха Заев, че обслужва чужди сили и има за цел да свали правителство по незаконен начин. Заев наричаше всеки излъчен запис "бомба".

Според изданието записите, които Заев е предал на Борисов, се отнасяли за работата на служителите от българското посолство в Скопие, както и техните навици след работа. Част от тях обаче се отнасяли до интимните взаимоотношения на посланика на ЕС в македонската столица Аиво Орав, който имал отношения със С.Ш от София.

Репортерът на БГНЕС припомня, че Зоран Заев посети София на 29-ти май миналата година. Тогава той бе приет от Борисов и има среща в централата на БСП.