Европейската комисия ще получи достъп до договорите за доставката на природен газ и междуправителствените споразумения по енергетика преди тяхното подписване. Това предложение е одобрено от Съвета на Европейския съюз.

Ако през есента Европейският парламент гласува това решение, страните от Европейския съюз ще трябва да уведомяват ЕК за плановете си да започнат преговори в енергийната област. ЕК ще трябва да оценява бъдещите споразумения за доставките на газ.

Това решение е един от структурните елементи на енергийната стратегия. То преследва „усилването на прозрачността и стабилността“ в отношенията с трети страни и усилването на техните позиции в енергийните преговори, съобщиха от пресслужбата на съвета.

Темата отдавна се повдига в рамките на създаването на енергийния съюз, заяви руски федерален чиновник. Официално решението не е обсъждано с руската страна. „За момента юристите не могат да решат кои договори могат да предоставят – само нови или действащи – и какви гаранции за неразгласяването на информация ще бъдат дадени“, заяви чиновникът пред „Ведомости“.

Енергийният съюз трябва да осигури прозрачни условия за сключването на газовите договори, и по-конкретно по отношение на цените, намаленията и обемите, заяви партньорът в юридическата фирма Art de Lex Дмитрий Магоня. „ЕС иска да координира тази работа на наднационално равнище, за да изключи сенчести споразумения“, отбелязва експертът. Европейците смятат, че такива споразумения имат място в случая с Унгария и Гърция, добави Магоня.

Европейската комисия продължава войната с „Газпром“, смята управляващият портфейли в GL Asset Management Сергей Вахрамеев. Според заместник-генералния директор на Фонда за национална енергийна сигурност Алексей Гривач, Брюксел преднамерено политизира газовите договори. Междуправителствените споразумения за останалите видове горива са изключени от процедурите за задължителна оценка от страна на ЕК преди тяхното подписване, посочва той.

Ако новите правила бъдат приети, националните правителства на страните от ЕС окончателно ще загубят суверенитет в газовата област. След като Европа принуди България да се откаже от ангажиментите си по подписването на междуправителствения договор с Русия за „Южен поток“, стана ясно, че инструментът на държавна гаранция по новите големи и дългосрочни инвестиции не работи, отбелязва Гривач. По тази причина за Русия и останалите доставчици принципно нищо не се променя. Търговските договори за доставката на газ бяха изключени от регулирането. За малките страни от ЕС въпросът за реализирането на големи проекти с трети страни ще бъде окончателно затворен, заключава Гривач.

Едва ли решението кардинално ще повлияе на „Газпром“, докато са в сила дългосрочните договори, подчертава Вахрамеев. Ако ЕК проверява, доколко цените в тях са конкурентни, то Европа я чака разочарование. В страните с алтернативни доставчици /например, Италия и Германия/ цените на „Газпром“ дори могат да бъдат по-ниски, посочва Вахрамеев. В страните от Централна Европа и Балканите, където „Газпром“ заема доминиращо положение, дори цената да е по-висока, няма друг доставчик, отбелязва експертът. Решението има положителна страна, смята директорът East European Gas Analysis Михаил Корчемкин. „Еврокомисията ще види цялото разнообразие от договори и ще се откаже от желанието да ги постави под свой контрол“. „Газпром“ вече е разкрил всичко, което е могъл, в рамките на антимонополното разследване, добавя руски федерален чиновник.

Ако ЕП утвърди решението на министрите на енергетиката на страните от ЕС със своя акт, ЕК ще може да се меси в процеса на договаряне на газовите споразумения, заяви Магоня. „Преди всичко с „Газпром“, защото на пръв поглед само той покрива 40% от местните нужди – условието, при което ЕК получава правото да реагира. Например, да иска преориентация на клиента към алтернативни доставчици“, заяви юристът. Но „Газпром“ ще може да обжалва действията на ЕП и ЕС в Европейския съд или да сключва договорите под заплахата за тяхното блокиране от ЕК или последващо обжалване от клиентите в съответните съдилища. „Газпром“ за момента не коментира.