25% от българите се страхуват най-много от безработица. Това заяви Атила Хорват, генерален директор на "Провидент файненшъл", пише БГНЕС.

На следващо място като процент са българите, които се притесняват от нарастването на разходите им за живот или липса на разполагаем доход. По това отношение се отличаваме драстично от останалите страни в Европа. Българите се притесняват и от нарастващите разходи за здравеопазване.

Според Хорват всеки четвърти се страхува от безработица, 55% от българите са оптимисти за бъдещето си, 70% от участвалите в проучването не разполагат със спестявания, а 62% имат доверие на небанковите институции.

Тези данни са от проучване, в което са участвали 9000 потребители от осем държави, включени в проучването през април тази година. В България над 500 клиенти са взели участие. Проучването включва също държави като Румъния, Унгария, Полша, Чехия и други.

Българите се опасяват да останат без работа, защото нямат спестявания и разчитат единствено на заплатата си. У нас безработицата е сравнително ниска, но хората нямат спестявания, на които да разчитат, обясни Хорват. Освен това българинът е станал и по-песимистичен, че ще има положително развитие. Независимо от данните, които изнася Националният статистически институт, хората прогресивно започват да нямат доверие в развитието на страната. Най-оптимистични към финансовото си състояние са румънците.

44% от участвалите в проучването българи теглят кредит за ремонт - това е доста висок процент от средното за Европа. На следващо място са кредитите при извънредни обстоятелства, като данните са еднакви с тези за европейците. Много българи теглят кредити за здравеопазване и образование - нещо, което на запад не е типично.