Президентът на Германия Йоахим Гаук обяви, че няма да се кандидатира за втори петгодишен мандат. Решението му може да предизвика борба в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел за това кой да бъде негов наследник.

Изборът на нов държавен глава на Германия трябва да стане през 2017 година – в годината, в която ще се проведат и парламентарни избори. 76-годишният Гаук се отказва от повторен петгодишен мандат най-вече поради здравословни причини. Не знам, дали ще имам жизеността и енергията за работата, която се изисква на този пост, посочи той на специална пресконференция в резиденцията си „Белвю”.

"Не взех това решение лесно. Защото смятам за огромна чест да служа на тази страна, на федерална република Германия. Всеки ден срещам хора, които упорито и безкористно работят всеки ден за това страната ни да става по-силна и по-красива."

Президентът на Германия се избира от Федералното събрание от 1240 делегати, което се свиква единствено с тази цел. Половината делегатите са депутати на Бундестага, а другата половина са представители на парламентите на федералните провинции. Те избират президент, който е сред кандидатите, издигнати от политическите партии. Сред вероятните кандидати на консерваторите за поста са финансовият министър Волфганг Шойбле и председателят на парламента Норберт Ламерт.