0,09% от европейските пари за образование и наука, които страната ни има право да получи по европейските фондове до 2020 година са усвоени две години и половина след началото на програмния период. Това става ясно от справка на изпълнението на оперативните програми, предаде БГНЕС.

Реално изплатените пари по ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” са малко под 1,2 млн. евро. Бюджетът на програмата е 1,2 млрд. евро, от които са договорени едва 112 млн. евро. В края на миналата седмица европейският комисар по бюджета Кристалина Георгиева потвърди в София, че има забавяне с усвояването на средствата от европейските фондове за иновации.

Към 06 юни 2016 г. реално изплатените средства по еврофондовете от новия програмен период възлизат на 269 млн. евро или 1,64%. Изпълнението при ОП “Околна среда” е 0,08%, а при ОП “Регионално развитие” 0,17%. Цели 3,2% или 110 млн. евро са разплатени по ОП “Транспорт”. Това се дължи основно на усвояването на парите за изграждането на Третия метродиаметър, който се финансира с европейски средства. Най-добре върви изпълнението на ОП “Развитие на човешките ресурси”. Там са разплатени 6,09% от средствата или 122 млн. евро.

Ако забавянето на реалното изплащане на средства две години и половина след началото на програмния период донякъде е логично, заради необходимостта от стартирането и изпълнението на проектите, то сериозно далеч по-съществен е проблемът с договарянето на средствата.

От справката става ясно, че към средата на 2016 г. администрацията е успяла да договори по-малко от една пета от средствата. В конкретни измерения става въпрос за 17,98% или 2,9 млрд. евро. На практика при ОП “Околна среда” няма почти никакво договаряне – 2,85%. При програмата за образование и наука, която е нова за България, договорените средства са под девет на сто. Заради обстоятелството, че още при подготвянето на програмата бе известно, че ЕК ще финансира ограничен брой инфраструктурни проекти, най-добре върви договарянето на средствата по ОП “Транспорт”. Там са договорени 41,7% или почти 1,5 млрд. евро.

България ще разполага с достъп до ресурс в размер 16,4 млрд. евро, които могат да влязат в икономиката ни до 2022-ра година, когато изпълнението на програмния период реално ще приключи.