Едва 28% от софиянците, или трима от всеки 10 жители на столицата, са доволни от качеството на въздуха в София. Това показва проучване на Евростат, направено по повод Световния ден на околната среда 5 юни. Изследването е направено сред 83 европейски града през 2015 година, пише "Монитор".

Що се отнася до нивото на шума, малко повече от гражданите отбелязват удовлетворение от този елемент на градската среда - 36 на сто са доволни. Останалите 64 на сто не са доволни.

Букурещ е на последно място от 28-те страни в ЕС по удовлетвореност на гражданите от качеството на околната среда - едва 22% са доволни от въздуха и 31% - от нивото на шума.

По отношение качеството на въздуха недоволни са още в Париж (30 на сто), Мадрид (31 на сто) и Рим (32 на сто).
Освен Букурещ и София като най-шумни градове се очертават още Атина (43 на сто), Рим, Мадрид и Валета - по 45 на сто от гражданите на тези европейски столици са доволни от нивото на шума.

Като най-чист град в екологично отношение се очертава ирландската столица Дъблин - там 88 на сто от гражданите са доволни от качеството на въздуха и 82 на сто - от нивото на шума.

Сред най-екологично чистите градове се нареждат още Виена, Хелзинки и Люксембург.