Проф. Питър Уодамс от университета в Кембридж твърди, че още тази или следващата година морският лед в Арктика може да се стопи, което не се е случвало повече от 100 000 години, съобщи в. "Индипендънт".

Данни от американския Национален център по снеговете и ледовете показват, че на 1 юни тази година морският лед е бил само 11,1 милиона квадратни километра. За последните 30 години средната стойност е била 12,7 милиона квадратни километра.

Разликата от повече от 1,5 милиона квадратни километра е приблизително шест пъти колкото територията на Великобритания.

"Прогнозата ми е, че арктическият лед може да изчезне, т.е. да покрива площ, по-малка от 1 милион квадратни километра, към септември тази година - каза проф. Уодам. - Дори и ледът да не изчезне напълно, много е вероятно тази година стойностите да са рекордно ниски. Убеден съм, че ще има по-малко от 3,4 милиона км".

Това ще означава, че в централната част на Арктика и на Северния полюс няма да има лед. Ледът ще се запази само сред многобройните острови по северното крайбрежие на Канада.

Топенето на арктическия лед ще доведе до покачване на глобалните температури с 0,6 градуса само за пет години.

Според друг водещ климатолог, д-р Глийк, дори и проф. Уодамс да не е прав в прогнозата си за толкова скорошно топене на ледовете, предупрежденията му за покачващите се температури в района са верни и "изключително обезпокоителни".

Друг климатолог, проф. Дженифър Франсис от университета Рътгърс, мисли, че ледовете в Арктика могат да се стопят в такъв мащаб чак някъде между 2030 г. и 2050 г.