Премиерът Бойко Борисов, заедно с министрите Лиляна Павлова, Николина Ангелкова, Десислава Танева, председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и кмета на Казанлък, официално прерязаха лентата на построения в парк „Розариум“ Музей на розата.

На откриването присъстваха множество граждани, които очакваха тържествения миг в продължение на повече от час. Бойко Борисов заяви: „Този музей не е нито мой, нито на Галя, той е на всички българи, които могат да дойдат и да видят най-славното нещо от векове- розовото масло. Чест бе за нас да дойдем и да ви уважим”.

Борисов коментира, че доста пари са били дадени за нови музеи, като се започне от Ларгото, Квадрат 500. „Половин час мога да ви говоря за музеи, които сме открили”, обясни Борисов.

Запитан какво е обещал на хората за Бузлуджа, Борисов каза: „Спомням си, че тогава го дадохме на БСП с решение на Министерски съвет, те не го взеха. Показаха ни много интересен проект, ще го разгледаме и ще се опитаме да спрем разрухата там. Това, което ми каза архитектката, че 2,5 млн. лв. ще струва само, за да спрем разрухата, да го консервираме. Проф. Овчаров ми обеща да се занимае, защото на него му вярвам и да ми каже след това какво можем да направим”.

На въпрос, че Европа би дала пари, за да се превърне Бузлуджа в музей на тоталитарното изкуство, Борисов заяви-„противник съм да се отрича непрекъснато с квалификации от типа на тоталитарни еди какво си. Готов съм да говорим и за този паметник на културата или символ и да дадем на архитектите и професорите да ни подготвят нещо, което да е добро за всички. Не искам да дразня никого или точно обратното. Това ще е добре за държавата и ще съм готов да го направя, без да слагам епитети преди това. Аз или Цветанов ще дадем проекта на БСП да го видят и ако искат да направим нещо заедно, за да не се приема, че срещу някой се прави”.

Помолен да вдигне завесата около кандидата за президент на ГЕРБ, Борисов каза: „Дай, нататък, казах септември”.

Но тук за учениците, туристите на Казанлък и цяла България, тук в Казанлък да ги доведат, да видят символа на България-роза и розовото масло, с което сме прочути в цял свят. Разгледах музея и това са автентичните розоварни, канцеларии и лаборатории за фалшиво розово масло, явно и тогава е имало ментета. Много е интересно за малки и големи. В тези прекрасни паркове и това, което направихме за Казанлък, мисля, че е като венец за празника на розата днес, поясни Борисов.

За това дали планира акции за популяризиране на розата, премиерът посочи, че не планира акции, а има министри и кметове. Фактът, че днес над 15 посланика са тук - Япония, Русия, САЩ, Палестина и кой ли не, са дошли да се уверят с очите си какъв уникален град и край е Казанлък и въобще тази част на България. Като идвах насам видях само на 10 км от тук прекрасен стадион с трибуни, кортове и празен, допълни Борисов.

Относно това, че Пламен Орешарски е предрекъл, че България влиза в дългова криза и какво казват финансистите на ГЕРБ, Борисов заяви, че „да цитираме Орешарски или Гечев, които преди 96 г. фалират държавата… Пенсиите станаха 3 долара на месец, да си разваляме празника с тези лица…”.

„Онзи ден от трибуната на парламента им извадих онлайн статистиката. Държавният дълг в момента е по-нисък, отколкото беше при Орешарски. Когато лъжеш безобразно и манипулираш не е хубаво. Фискалният резерв ни е 11 млрд. и 500 млн. лв., стоят там, за да ни гарантират финансовата система. Получих го на 3 млрд. и нещо. Аз не се връщам към това време и те зорлем искат да се върнем и да си говорим пак. При мен банка да пази Господ не е фалирала, при мен всичко расте”, похвали се Борисов.

Във връзка със стрес теста, Борисов посочи, че се надява банките да го издържат август. Затова сме подготвени да можем и да преодолеем и такъв стрес, каза още той.