Вашингтон подкрепя кандидатурата на министъра на външните работи на Аржентина Сусана Малкора за поста генерален секретар на ООН. Това съобщава вестник „Сънди телеграф“ в статия, озаглавена „Великобритания се оказва на конфронтационен път, след като Белия дом реши да подкрепи Аржентина по въпроса кой да оглави ООН“.

Великобритания встъпва в противоборство с ООН по въпроса за следващия генерален секретар, след като източници във Вашингтон дадоха да се разбере, че САЩ се готвят да дадат рамо на кандидата на Аржентина. Нейният министър на външните работи Сусана Малкора има подкрепата на Белия дом, както и на помощника на президента Барак Обама по националната сигурност Сюзан Райс, се посочва в съобщението.

В статията се говори, че президентът Обама е бил повлиян от аргументите в полза на Малкора, представени от аржентинския му колега Маурисио Макри по време на визитата му в Буенос Айрес през март, и на това се гледало като на опит за презареждане на американско-аржентинските отношения.

Изданието твърди, че Малкора и Райс установили тесни работни отношения през периода 2009-2012, когато заедно работели в ООН на постовете съответно заместник-генерален секретар (Малкора) и постоянен представител на САЩ в ООН (Райс).

Лондон, пише „Сънди таймс“, активно подкрепя идеята за жена на поста генерален секретар на ООН, но евентуалното заемане на този пост от представител на Аржентина поставя Великобритания пред дипломатическа дилема, като се има предвид отдавнашната полемика около Фолклендските острови, които според Буенос Айрес трябва да бъдат „деколонизирани“ и върнати на Аржентина.