"Бягай, Форест, бягай” и “Гъмп” са думите, които вече 22 г. преследват Майкъл Конър Хъмфри - малкия Форест Гъмп, който въпреки шините на краката си научи Елвис Пресли да танцува.

Майкъл бяга - също като героя си, който бягаше от преследващите го хулигани, от куршумите във Виетнам, за да завърши университета, или прекосяваше Америка от единия бряг до другия без кауза в продължение на “3 години, 2 месеца, 14 дни и 16 часа” просто защото искаше. Хъмфри участва в 10-километров благотворителен маратон и естествено, хората го насърчават с “Бягай, Форест, бягай”.

При заснемането на филма 8-годишният Майкъл е очарован от военните сцени на Том Ханкс. Толкова много, че режисьорът Робърт Земекис и продуцентите му уреждат

разходка с

хеликоптер

над военноморската база в Южна Каролина, близо до която снимат. Когато навършва 18 г., Хъмфри се записва в американската армия и е пехотинец също като Форест. Служи четири години, 18 месеца от които в Ирак. В армията успява да скрие участието си във филма само две седмици. И разбира се, прякорът му е Гъмп.

Майкъл се уволнява през 2008 г., за да учи международни отношения. През 2011 г. се връща на снимачната площадка с Pathfinders: in the company of Strangers (“Следотърсачи: в компанията на Strangers”)... като войник. Филмът е за група парашутисти, които скачат в Нормандия преди десанта на 6 юни 1944 г. Иначе любимият филм на Хъмфри е “Джурасик парк”.

“Форест Гъмп”, който печели десетки награди, между които и шест оскара, е кинодебютът и на Хана Хол - малката Джени, единственият приятел на Форест. След това тя се снима в различни детски програми, играе една от сестрите на Кирстен Дънст в “Обречени да умрат”, участва в кримисериала “Престъпни намерения”.

Умният и възпитан син на Форест Гъмп е и първата роля в киното на 6-годишния тогава Хейли Джоуел Осмънт. След това хлапето се снима в “Шесто чувство” с Брус Уилис и се изстрелва сред младите звезди на Холивуд.

Майкъл Хъмфри е роден в Мисури и именно неговия говор усвоява Том Ханкс за южняшкия акцент на героя си от измисления град в щата Алабама. За ролята си той не получава хонорар, а процент от печалбата - 40 млн. долара, и Оскар. Несъмнено Джон Траволта, Чеви Чейз и Бил Мъри, които я отказват, съжаляват.

Освен това Том Ханкс

“урежда” и част от

семейството си във

“Форест Гъмп”

- по-малкият му брат Джим го дублира в сцените с тичането, а дъщеря му Елизабет е червенокосото момиченце в училищния автобус.

Микелти Уилямсън става “Бъба” - верният приятел на Форест във Виетнам, след като трима актьори, сред които и Айс Кюб, отказват ролята. После се снима в известни филми като “Жега” с Робър де Ниро и Ал Пачино, “Въздушен конвой” с Никълъс Кейдж, “Късметът на Слевин” с Брус Уилис и Морган Фрийман, “След залеза” с Пиърс Броснан и Салма Хайек, в сериала “Беглецът”. В кримисериала “От местопрестъплението: Ню Йорк” Уилямсън е шеф на Гари Синийз, който във “Форест Гъмп” го командва като лейтенант Дан Тейлър.

“Ако някога станеш капитан на корабче за скариди, аз на момента ще стана астронавт”, заяжда се Гари Синийз (лейт. Дан) с Том Ханкс (Форест) във филма. Заканата се “сбъдва” само година по-късно - и двамата са астронавти в “Аполо 13” (1995 г.). Четири години по-късно се снимат заедно и в “Зелената миля”.

Измислената от героите им фирма

“Бъба Гъмп” дава

името на верига

ресторати

за морски ястия. Първият е открит две години след излизането на “Форест Гъмп”. Сега такива заведения има не само в САЩ, но и в Япония, Китай, Мексико, Малайзия, Филипините, Бали.

Войната, в която ампутират двата крата на лейт. Дан Тейлър, впечатляват и изигралия ролята Гари Синийз. Той е фронтмен на рокерите от “Бенда на лейтенант Дан”, които изнасят концерти пред американски военнослужещи на мисии по света и участват в благотворителни акции за ветерани.

Явно на актьорите от “Форест Гъмп” са се паднали вкусни бонбони от кутията с бонбони, наречена живот.  

Майкъл Хъмфри участва в 10-километров маратон и хората го подкрепят с култовата фраза от филма “Бягай, Форест, бягай”.

 

Като героя си Форест Майкъл Хъмфри се записва в американската армия и служи като пехотинец.

 

Така изглежда сега Хана Хол.

 

Гари Синийз, Микелти Уилямсън и Том Ханкс (от ляво на дясно) в сцена от “Форест Гъмп”. През 2014 г., 20 г. след излизането на филма, тримата се събират на организирано от Синийз мероприятия в Холивуд в чест на американските военнослужещи.

 

 

Умният син на Форест Гъмп е първата роля в киното на Хейли Джоуел Осмънт. Сега е сред младите звезди на Холивуд.