Повече от 18 милиона румънци гласуват днес за кметове и общински съветници в избори, белязани от десетки скандали за корупция, засягащи кандидати и бивши местни избраници.

Сега румънската столица се ръководи от и.д. кмет, тъй като срещу стария Сорин Опреску се води дело по обвинение за получаване на подкупи. Има повдигнати обвинения срещу петима от общо шест районни кметове.

Въпреки проблемите си със съда много кандидати в цялата страна не се оттеглиха от изборите. Това показва, че 26 г. след падането на Николае Чаушеску ние все още нямаме необходимата гражданска култура, за да упражним натиск върху тези претенденти те повече да не издигат кандидатурите си, цитира АФП заключението на политическия анализатор Раду Магдин.

Днешните избори са първият тест за политическата класа след пожара в края на октомври в букурещка дискотека (31 загинали и 200 ранени), който потресе страната и стана причина за падането на правителството на Виктор Понта. Сега страната се управлява от правителство от технократи.

Допитванията сред обществеността показват, че най-големи шансове за победа в кметските избори в Букурещ има Габриела Фиря, кандидатка на алианса на социалдемократите и Националния съюз за напредък на Румъния.

Първите официални резултати от изборите ще бъдат обявени от ЦИК в понеделник.