За пръв път от 2006 г. Германия се готви да внесе промени в своята Бяла книга – ръководство в областта на политиката по националната сигурност на държавата, съобщава в. „Велт“.

В документа от 80 страници, съставен от министерството на отбраната с участието на останалите силови структури, са внесени редица ключови промени, в това число отнасящи се до Русия. Така, занапред Германия ще гледа на Москва не като на „партньор“, а като на „съперник“.

Според авторите Русия размива границите между война и мир. „Москва отстоява интересите си с насилствени методи и самоволно променя гарантирани от международното право граници и затова представлява заплаха за световния ред в Европа, установен след края на „студената война“ - е посочено в ръководството. Отбелязва се още, че Русия се отвръща от Запада, засилва стратегическото съперничество и увеличава военната активност по външните граници на Евросъюза.

Особено безпокойство у експертите предизвиква използването на цифровите комуникации за оказване на влияние върху обществеността – от неофициалния контрол над дискусиите в социалните мрежи до манипулирането на информациите в новините, подчертават авторите.

Според тях всичко това може да има сериозни последици за Германия, „тъй като без фундаментално изменение на курса Русия в обозримо бъдеще ще се превърне в предизвикателство за сигурността на европейския континент" – е заключението на експертите.

Сред основните заплахи за ФРГ са изброени международният тероризъм, радикалният национализъм, миграционният въпрос и рисковете от епидемии заради увеличаване на числеността на населението.