Илон Мъск вярва, че ние „вероятно” живеем в компютърна симулация, която е създадена от изкуствен интелект. В качеството на обосновка на тази хипотеза Мъск посочи стремителния прогрес в компютърните игри.  Според Мъск, технологиите на компютърните игри са напреднали до такава степен, че почти са станали неразличими от реалността. Попитан в рамките на събитието Code Conference в Калифорния, дали е възможно ние да се намираме в симулирана компютърна игра, той отговори „вероятно да”.
 
„Толкова много съм говорил за симулациите, че направо откачам. Брат ми и аз в крайна сметка се съгласихме, че няма да говорим на тази тема. Най-силният аргумент в полза на това, че се намираме в симулация е следният: преди 40 години имахме само Понг – два правоъгълника и точка. 40 години по-късно имаме фотореалистични, 3Д симулации, с които милиони хора си играят всеки ден и стават все по-добри с всяка изминала година. Скоро ще имаме и виртуална реалност”, каза Мъск пред основателя на Verge Джбошуа Тополски.
 
По думите му, дори ако технологиите се развиват 1000 пъти по-бавно, отколкото в момента, пак ще има траектория на прогреса и преходът ще е неизбежен, макар и след 10 000 години, което не е чак толкова много спрямо мащабите на Вселената.
 
„Ще достигнем до там, че игрите ще станат неразличими от реалността. Те ще могат да бъдат играни от всяко устройство и компютър, които ще са милиарди и шансът нашата реалност да е основна също ще е милиард”, каза още той.
 
Според Мъск има само два варианта: или ние ще създадем виртуален свят в бъдещето, или ние вече сме част от някаква симулация. Цивилизацията неизбежно се движи към тази реалност и само гибелта ѝ може да спре този процес.
 
Мъск предложи и своеобразен мисловен експеримент и достигна ди извода, че човечеството ще живее по-добре, ако се окаже, че това, което ние приемаме за реалности, е симулирано от свръхраса или от хора от бъдещето. Най-вероятно, бъдещите поколения ще могат да създават симулатори на други цивилизации, включително и на цивилизации от миналото. Напълно е възможно ние да сме персонажи именно от такава цивилизация.
   
Колонизацията на Марс е по-близо, отколкото си мислим
 
Ръководителят на SpaceX заяви, че неговата компания планира да изпрати пилотирана мисия до Червената планета още през 2024 година. През 2017 година SpaceX ще въведе е експлоатация космическия си кораб Dragon Version 2, на чийто борд ще може да се качи екипаж от седем души. Още от 2018 година на всеки 26 месеца Dragon V2 ще пътува до Марс. При това той отбеляза, че няма нужда да се преселваме изцяло на друга планета.
 
Изкуственият интелект няма да пороби хората
 
Мъск призна, че темата за изкуствения интелект много го вълнува. Той не смята, че възходът в този отрасъл може да стане съдбовен за човечеството: „Ако изкуственият интелект се развие до толкова, че бъде достъпен за всеки от нас, то ние всички ще управляваме собствени виртуални агенти. И когато, някой си намисли да направи нещо ужасно, всичките останали, обединявайки се, ще могат да попречат на злосторника”. Затова, според него, хората трябва да положат повече усилия самите те са се развиват с нивото на роботите, в противен случай „ние ще сме толкова по-нисши спрямо тях от гледна точка на интелекта, че ще станем техни домашни любимци”. Според Мъск, изходът от тази ситуация ще е внедряването на цифрови технологии в човешкото тяло.
 
Всичките хора са роботи
 
Мъск смята, че достъпът до компютрите и мобилните приложения на смартфорните вече ни е дал „суперсили”, с които хората могат да отговарят на всякакви въпроси, да разговарят с който си искат чрез видеовръзка във всяка точка на света. „Ние вече сме киборги. Имаме си дигитален двойник, частична онлайн версия на личността в електронните писма и социалните мрежи”, отбеляза Мъск.
 
Най-добрият развой на събитията, според Мъск, е вариантът, при който ще бъдат създадени специални компютри, които ще се разполагат в „цифровия слой”  до кората на главния мозък и ще работят в симбиоза с човека.