Повече от 17 милиона жени и момичета на Черния континент са принудени всекидневно да носят отдалече големи съдове с вода за пиене и готвене. Африканките са буквално заробени от това постоянно задължение, свързано с носене на тежести и изминаване на много километри пеша.

Изследователски екип от американския университет „Джордж Вашингтон” анализира този феномен. Учените подчертават, че разпространението на практиката да се носи вода на ръце се смята в много африкански държави за долнопробна работа и затова с него натоварват жените и децата.

Същевременно носенето на вода от водоизточници далеч от населените места е и мерило за напредъка на държавата, част от който е и достъпът до питейна вода.

Само в Либия мъжете и жените са поравно ангажирани с осигуряването на вода. Докато в североизточна Африка и в страните от Гвинейския залив делът на жените във „водоносенето” очевидно преобладава.

В държави като Етиопия и Нигерия много момичета не ходят на училище, за да са на разположение на семейството си да осигуряват вода.

Освен умората постоянното носене на съдове с вода причинява на африканките болести на гърба, ставите и костите.