Според проучвания на австралийската правозащитна група Walk Free Foundation на света има почти 46 млн. души, които живеят като роби. Фондацията е основана от милиардера Андрю Форест и е подкрепяна от холивудската звезда Ръсел Кроу.

Според глобалния индекс за роби за 2016 г., съставян от Walk Free Foundation на Форест, 45,8 млн. души от населението на света живеят под различна форма в робство. Изследването е извършено в 167 страни, като сред тях Индия е с най-голям роби, докато Северна Корея е шампион по съотношението роби на глава от населението. Оценката за проблема от тази година е по-висока с 30% от предишния доклад, който беше установил, че през 2014 г. 35,8 млн. души живеят в робство.

Според Форест увеличаването в частност се дължи и на използването на по-точна методология, но той също така е убеден, че броят на робите расте с всяка година. „Време е да ударим чертата и да кажем „няма повече“. Не става дума за СПИН или малария, а за създаден от хората проблем, който може да бъде решен и е време да се предприемат реални мерки за освобождаване на света от робството веднъж и завинаги“, каза милиардерът, цитиран от в. „Гардиън“.

Според информацията на Walk Free робство съществува във всичките 167 страни от индекса на групата, като само в Индия живеят около 18,4 млн. роби. Индексът от тази година сочи, че над половината от общо 45,8-те милиона роби живеят в пет страни: Индия, Китай, Пакистан, Бангладеш и Узбекистан.