Орязват се разходи, които са жизнено необходими за съществуването на дружествата като ремонти и инвестиции. Това заяви Илия Николаев - председател на УС на Асоциацията на топлофикационните дружества, след изслушването в КЕВР на топлофикационните дружества за новите цени на топлинната енергия.

Николаев добави, че цените в момента са такива, каквито са били преди 10 години - относително ниски. В същото време обаче може да се увеличат, за да получат глътка въздух топлофикациите и да си направят ремонтите, от които са заинтересовани и потребителите.

“Фактът, че през последните години загубата на топлофикационните дружества е от порядъка на 10% спрямо оборота им и че нормата на възвращаемост е около 4-5%, която е най-ниската в енергетиката, мисля е достатъчно, за да се разбере какво се случва в топлофикационния сектор”, коментира Николаев.

Относно обвиненията на НЕК, че всички плащат сметката на топлофикациите, за да си продават по-скъпо енергията, Николаев заяви, че това не е така. Това, според него, е въпрос, свързан с енергийната политика и има много по-сложно обяснение. Той дори заяви, че това се представя така с корпоративни цели, а истината била, че става дума за енергийна политика, която се прилага навсякъде по света.

“През сметките за ток не може да се каже, че се плаща парно, тъй като има регулирани цени”, категоричен беше той. Според него това, че според някои има вътрешно кръстосано субсидиране на топлоенергията към електроенергията, това е процес, който се регулира и може би не трябва да бъде такъв, но отразява общите разходи, защото са свързани величини”, каза Николаев.

Той обясни, че едно предприятие не може да съществува, ако не си покрива разходите. Вътрешно как се разпределят разходите, е работа на регулатора. Ако едната цена падне, другата трябва да се повиши. Другата алтернатива е да няма топлофикации, смята той.

Цените на топлофикациите, допълни той, трябва да отразяват реалните разходи. Да има стимули за инвестиции, за ремонти, за ефективност. Това означава увеличение в цената на топлинната енергия, което е в размер на 2-3 лв. на мегаватчас, но не можа да посочи точен процент.

Регулаторът в момента предвижда да се намали с 3.5% средно намаление, а на електрическата енергия до 10% намаление, което показва облекчаване на електрическата енергия. Това, според него, нормален подход, защото ако цената на газа е ниска, няма нужда и от тези надбавки. Това е било така и през 2005 г.

Относно обвинението на НЕК, че топлофикациите изхвърлят топлинна енергия през лятото, Николаев заяви, че има такива случаи, когато в някои режими е възможно да се изхвърля повече енергия, за да работят машините, защото много от тях не могат да работят на 50%.