Почти един милион струва на държавата за момента епидемията от заразната болест по кравите нодуларен дерматит. Това става ясно от писмен отговор на земеделския министър Десислава Танева до депутат, предаде репортер на БГНЕС. За момента са унищожени 1131 крави, обезщетени са 62-ма стопани, които са получили средно по 865 лева.

За предотвратяване на разпространението на заразната болест нодуларен дерматит през април месец правителството отпусна 14,5 млн. лв. Милион лева от тях вече са преведени на животновъдите, чийто животни са били принудително унищожени. Действията по унищожаване на заразени крави продължават. От края на април стартира и ваксинация на едри преживни животни, които са в радиус от 20 километрова зона около огнищата и и високо рисковите зони в населените места в областите Хасково, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Сливен. В средата на март са доставени още 175 000 ваксини. С тях се извършва втори етап от ваксинацията. На такава ще бъдат подложени животните, които са в граничните райони с Турция, части от Южна България, както и в Западна България. В края на месеца ще бъдат доставени и останалите 100 000 ваксини.

Успоредно с ваксинацията, действия се предприемат и чрез пръскане на площите, които са определени като рискови за разпространението на болестта. След края на проливните дъждове, ще се предприема обработка на около 2,5 млн. дка площи. Ще се пръска в сутрешните часове, за да не се нанасят щети върху популацията на пчелите. Ангажирани ще бъдат 10 самолета и 5 хеликоптера, които ще прелитат на минимална височина от 10 метра. На два километра около водни зони няма да се извършва пръскане, става ясно още от отговора на земеделския министър. Танева допълва, че заради сериозните щети, които земеделските стопани са претърпели, държавата е взела решение за отпускане и на целева помощ “de minimis” в размер на 15 000 евро. България вече е поискала от Европейската комисия и специално решение относно мерките за ефективна защита на пострадалите фермери.