Изследователи от Германия представиха нов метод, наподобяващ Троянски кон, с който тялото може по-лесно да се справя с раковите клетки. Механизмът представлява инжектирането в тялото на вещество, имитиращо вирус, което стимулира отговор на имунната система срещу раковото образование.

До сега методът е изпробван само върху трима души, но се смята за сериозен напредък в имунотерапията, чиято цел е да повиши имунните способности на тялото срещу болестта.

„Троянският кон“, който се инжектира в тялото, се състои от наночастици, съдържащи ракова рибонуклеинова киселина (РНК), обградена от мембрана масна киселина. Тези частици се инжектират в пациента като по този начин симулират вирусно нападение. Това стимулира производството на ракови антигени. Те от своя страна пък активират Т-клетки, които се борят с раковите образования.

След експерименти с мишки са били извършени опити върху трима души с напреднала форма на рак на кожата. В първия етап на лечението те са получили малки дози от веществото с наночастици. В резултат всички са развили силен имунен отговор, посочва изследователския екип.

Ако по-нататъшните тестове на терапията покажат, че тя работи, методът би могъл да помогне за създаването на универсално лечение срещу рака, посочват още авторите на „Троянския кон“.

Лечението се нарича РНК ваксина и действа на принципа на превантивната ваксина – наподобява инфекция и учи тялото как да отговори на реална заплаха.

Въпреки положителните резултати обаче учените предупреждават, че методът се намира в ранен стадий и са необходими още допълнителни тестове, за да се установи успеха на лечението.

Имунотерапията се използва като начин за лечение на някои форми на рака. За разлика от вирусите, бактериите или гъбичките, които могат да се третират с лекарства, раковите клетки не се разпознават като нарушители. Вместо това собствените ни клетки се увреждат вследствие на щети върху нашето ДНК. Това е и причината тези клетки да циркулират в тялото ни, незабелязани от имунната ни система.