Протест срещу унищожаването на Фонда за лечение на деца събра пред здравното министерство много хора, сред които и родители с деца, предаде БГНЕС.

„Вярваме, че болните деца и техните семейства имат право на работещ механизъм за подпомагане!”, за да изискат това хората се събраха през здравното министерство. В призива си те припомнят, че мина повече от месец от „показното нахлуване на ГДБОП в Център „Фонд за лечение на деца“. „Изминалото време недвусмислено показа, че инициаторите на тази акция са целели нещо различно от доброто на тежкоболните деца. Какво е то и до днес остава неясно зa българските граждани”, сочат организаторите. Тяхната равносметка показва, че на единственото провело се в този период редовно заседание на Обществения съвет са били разгледани 86 деца, повече от половината от които не са одобрени за лечение. Повече от 20 деца очакват одобрение на документите им още от проваленото от арестите заседание на 20 април.

Красимира Величкова, която е директор на Българския дарителски форум и член на Обществения съвет на фонда е пред МЗ, защото исканията на родителите и на гражданите, които го инициирали на практика са и нейни. „Промените, които в момента се случват в крачка на практика превръщат децата в жертви, защото срокове са отлагани с различни аргументи за административни процедури, с различни искания за допълнителни медицински становища. Имаме случаи на деца, които са по 3 медицински становища – едно, от които е отрицателно и се предлагат децата за отказ”, заяви тя. Великова даде пример, че днес на заседанието, което ще се проведе за лечение в чужбина от 13 деца – 10 са предложени за отказ. На миналото заседание на 18 май - 31 деца са били отложени за допълнителни медицински становища, консилиуми и от тях нито не е включено в дневния ред за днес. Красимира Величкова каза и че в момента има 15 онкологично болни деца, които чакат придвижването на своите документи.

Според зам.- здравния министър Ваньо Шарков няма забавяне на деца нуждаещи се от финансиране на лечение. „Фондът работи в много по-кратки срокове от досегашните, а заседанията на Обществения съвет, където се взимат окончателните решения, се провеждат по-често, а не веднъж на три седмици, както е била практиката до момента. За оценката на всеки случай се подхожда индивидуално и ако се налага бързо решение, гласуването на членовете на Обществения съвет се организира по електронен път. Отнасяме се отговорно и с разбиране към тревогата на родителите. Недоумяваме как е възможно някои хора да си позволяват да използват мъката им за толкова грозна и заблуждаваща обществото кампания”, казва той.

Ваньо Шарков беше спрян и от родител, чието момиченце е било трансплантирано у нас, но след това се наложило „да спасяваме кожата” в чужбина. Бащата пита: След като искате ако може всички деца да останат в България, какви медицински услуги ще ми предложите и каква е целта на това да се съсипе една работеща система ЦФЛД? „Не знам защо и поради каква причина някой втълпява това, че някой иска да унищожи Фонда. Това, което искаме и това, което правим е фонда да работи по-добре, Обществения съвет да провежда заседания по-често и трето правилника да бъде променен така, че сроковете вътре за вземането на решението да бъдат съкратени”, заяви той. Като думи е добре, но да се надяваме, каза бащата, след като чу заместникът на Петър Москов.

Прозрачност при работата по промяна на Правилника е едно от исканията на протеста. Хората искат ясно публично оповестяване от страна на МЗ на намеренията му за промени в ЦФЛД, стриктно спазване на утвърдените процедури и практики, в интерес на болните деца и техните родители, до легитимна промяна на Правилника на ЦФЛД и назначаване на постоянна, компетентна администрация.