Сиренето на българския пазар е качествено и безопасно. Това каза по време на пресконференция изпълнителният директор на Българската Агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, на която бяха представени новостите в контрола на предлаганите на българския пазар млечни продукти, както и планираните дейности на Агенцията във връзка с предстоящия летен туристически сезон, предаде „Фокус”.

„Всичко е свързано с това дали технологичната документация отговаря на етикета. Говорим за измама, ако Ви го продават с повече вода, за повече пари”, посочи той. „На сайта ни има таблица, в която ще излиза информация по всички въпроси. Така, че всяка седмица ще правим около 25 проби и резултатите ще излизат”, уточни д-р Илиев.

По думите му, има съмнение дали агенцията има основание да добави в тази таблица колона с имената на фирмите и марките сирене, които са били изследвани. „Искам това нещо да се случи, но така че да е направено според закона”, допълни директорът на БАБХ. „Нашето търсене е в посока да можем да го направим, а не в посока да се крием. Нямаме такова намерение”, каза още Дамян Илиев.

Утре очаквам следващите 100 хил. ваксини, които са с цел да покрием цяла Южна Българи, каза още той.

„Нашето становище е да ваксинираме цялата страна. Мисля, че ще успеем да осигурим ваксина. Това е най-големият ни успех досега, защото в рамките на един месец успяхме да осигурим един път 150 хил. ваксини, втория път 175 хил. ваксини”, посочи той. „Очаквам до края на седмицата да успеем да приключим договарянето на нови 350 хил. ваксини”, обясни д-р Илиев. На въпрос дали е възможно след ваксинация на животни срещу нодуларен дерматит да има инциденти Дамян Илиев уточни, че е важно инцидентите да се разделят в зависимост от това дали са възникнали в здраво стадо или в стадо, което вече е заразено. „Най- важно е фермерите да направят репеленти против кръвосмучещи насекоми, докато трае създаване на имунитета. Той се създава за около 28 дни. Това е много важно да го знаят всички, чиито животни са здрави и ги ваксинираме”, подчерта той. „Най-важното във всичките ни действия досега е с цел да не позволим разширяване на заболяването или по възможност то да бъде ограничено. Мерките, които взехме в началото, около Димитровград вече дават ефект. Нямаме нови огнища наоколо”, каза още директорът на БАБХ.