Обезобразяваща тропическа зараза се разпространява все повече в Близкия изток заради конфликтите и липсващото здравеопазване, пише „Индипендънт”.

„Cutaneous leishmaniasis” или лайшманиозата е причинена от паразит, който отравя кръвта и е пренасян от пясъчни мухи. Болестта може да доведе до ужасни рани и различни кожни възпаления.

Лайшманиозата е разпространена в Сирия от векове и преди време беше известна като „злото от Алепо”. Гражданската война в страната обаче доведе до сериозно нарастване на случаите, а стотици хиляди от засегнатите живеят в бежанските лагери.

Подобна ситуация се заражда в Либия и Йемен.

„Наблюдаваме различни болести, включително лайшманиозата в тези конфликтни зони. Нужно е да ограничим разпространението им или рискуване нова епидемия, като тази от ебола в конфликтните зони в Западна Африка през 2014 г.”, заяви Питър Хойез от Националния институт за тропически лекарства в САЩ, който е специален научен посланик на страната си в Близкия изток.

Болниците в Сирия бяха сериозно засегнати от продължаващата 5 години гражданска война в страната, като повече от половината здравни заведения в нея затвориха, а в някои райони хората трябва да пътуват близо 200 километра за да получат здравна помощ.

Случаите на лайшманиоза са се удвоили от 23 000 преди началото на войната през 2011г. до 41 000 през 2013 година.

Съседните страни, в които мигрират милиони бежанци, също отчитат нарастване на заразените с опасната инфекция. В Ливан случаите са 1033 през 2013г. при общо 6 в предишните 12 години. Стотици са болните в Турция и Йордания.

В Йемен всяка година има увеличение с нови 10 000 случая на лайшманиоза.

Болестта се е разпространила изключително много в Сирия, но също в страни като Ирак, Ливан, Турция и дори сред бежанците в южна Европа. Там има хиляди случаи на болестта, но проблемът е подценяван, защото никой не може точно да преброи засегнатите, смята д-р Валед Ал-Слем от Института за тропическа медицина в Ливърпул, Великобритания, цитиран от „Дейли Мейл”.

Той уточни, че след ухапването от пясъчна муха, инфекцията може да продължи между 2 и 6 месеца.

Лайшманиозата е една от 17-те тропически болести, категоризирани от Световната здравна организация като „неглижирани”. Според организацията е нужна по-добър контрол, информация и мониторинг на болестта, както и обучаване на специалисти за справянето с нея.

По думите на Ал-Слем преди войната в Сирия са взимани съответните мерки по контрол на заразата и обезпаразитяване.