Министерството на образованието и науката ще обяви на 2 юни конкурси за директори на 153 държавни и общински училища в страната, съобщи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов.

Той обясни, че организирането на конкурсите се налага заради пенсиониране на досегашните директори на образователните институции.

Конкурси ще има за десет държавни училища в София-град, за четири в Плевен, за три в Пазарджик, за по две училища във Варна, Добрич, Ловеч, Разград и Шумен, по едно училище в Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, София-област, Търговище и Хасково. В останалите области няма свободни места за директори на държавни училища.

Регионалните инспекторати по образованието ще обявят конкурси за директори на 114 общински училища. Най-много свободни места за директори има в София-град - в 24 училища. В областите Ловеч, Стара Загора и Търговище няма свободни места за ръководители на образователни институции.

Очаква се новоназначените директори да встъпят в длъжност преди 1 август, когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование. Целта е те да имат възможност да организират нормалното откриване на новата учебна година, обясни заместник-министър Стаматов. Директорите, които сега ще се пенсионират, са хора, свързали личната си съдба с българското училище и заслужават благодарността и уважението на обществото, каза той.

Специфичните им знания и умения занапред могат да бъдат насочени към участия в проекти, в различни съвети и комисии по образование в полза на децата и учениците, посочи Стаматов. 

Конкурсът за държавни училища ще се организира в София при максимална прозрачност както на теста, така и при събеседването с кандидатите, увериха от МОН. До окончателните резултати от конкурсите досегашните директори ще изпълняват задълженията си, а там, където няма класиран кандидат старите директори също ще запазят длъжността си като временно-изпълняващи до нов конкурс. 

През юли 2015 г. са организирани конкурси за директори на 105 общински и 42 държавни училища. През 2014 г. на два пъти са правени директорски конкурси - през януари за 183 и през юли за още 87 общински училища. През 2013 г. в две сесии са назначавани директори на 211 общински и 36 държавни училища, припомниха от МОН.