На 19 април Министерството на здравеопазването е превело на всички болници със спешни приемни отделения (СПО) в страната сумата, необходима за увеличаването на възнагражденията в спешните приемни отделения на страната, съобщиха от здравното ведомство.

За увеличаване на трудовите възнаграждения в лечебните заведения със СПО за цялата 2016 г. са предвидени 15 271 200 лв. Тези суми са изключително и само за повишаване възнаграждението на медицинския персонал в спешните приемни отделения. С това министър Петър Москов и неговият екип изпълняват поетия ангажимент най-ниското трудово възнаграждение за медицинска сестра в СПО да бъде 900 лв., а за лекар – 1500 лв.

Преведената от министерството сума трябва да бъде изплатена със задна дата от 1 януари т.г., за което директорите на лечебните заведения са ясно информирани.

Министерството е изпратило до директорите на всички болници със спешни приемни отделения напомнителни писма и е изискало доклади за предприетите действия за повишаване възнагражденията на медицинския персонал в СПО.