Непълнолетна и неработеща майка с 3 деца в България получава от държавата по 255 лева месечно, а не широко пропагандираните над 1000 лева под формата на социални помощи. Това показва изследване на сдружение "Солидарна България", подготвено от юриста на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, съобщи „Дарик”.Чрез изследването Григорова защитава тезата, че политиките и пропагандата на няколко последователни правителства са довели до ограничаване на достъпа на българите до социално подпомагане, както и до замразяване на размерите на социалните помощи.
 
Според данните, цитирани в изследването, над 600 хиляди души у нас са работещи
бедни, 460 хиляди са без здравно осигуряване заради бедност, а над 303 хиляди са безработните с нисък или никакъв доход.
 
На фона на това през 2010-та година броят на отпуснатите социални помощи е спаднал с близо 40 процента, и оттогава не се е повишил значително.
 
"Икономическият бум беше до 2008 година, а след това не само хората останаха без работа, но и социалното подпомагане се ограничи драстично и въпреки повтарянето, че хората са силно зависими от социални помощи - това може да се открие и в мотивите към закона за бюджета тази година - броят на получателите и през 2015 година продължава да намалява, като понижението е с 3.7 на сто", каза Григорова.
 
Според Георги Медаров всички водещи партии, били в управлението през последните 15 години, "водят една и съща антисоциална политика". По думите му това не е българска тенденция.
 
„Това, което сме се надявали през 90-те години, че България ще заприлича на Западна Европа, двадесет години по-късно това, което се случва е, че Западна Европа започва да заприличва на България и Източна Европа", каза той.